Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

İngiltere'de Viking ordu kampı kalıntıları bulundu

Sheffield Üniversitesi ve York Üniversitesi’ndeki arkeologların yürüttükleri arkeolojik araştırma, kampı binlerce Viking savaşçısı, kadın ve çocuk tarafından kullanıldığını işaret ediyor.

 

Arkeologlar, 9. yüzyılın sonlarında İngiltere topraklarına yönelik saldırılara hazırlanan binlerce savaşçıya ev sahipliği yapan devasa bir Viking kampını ortaya çıkardı.

Science Daily'nin 18 Mayıs 2017 tarihli haberine göre;  Lincolnshire’daki Trent Nehri kenarında Torksey’de kurulan kamp, Vikingler tarafından kış ayları boyunca savunma ve stratejik konumu için kullanıldı.

Sheffield Üniversitesi ve York Üniversitesi’ndeki arkeologların yürüttükleri arkeolojik araştırma, kampın geçici olarak orada konaklayan binlerce Viking savaşçısı, kadın ve çocuk tarafından kullanıldığını gösteriyor.

Vikingler bölgeyi, aynı zamanda gemileri onarmak, ganimetleri eritmek, üretim yapmak, ticaret yapmak ve oyun oynamak için bir üs olarak kullanmış.

Sheffield Üniversitesi’nden araştırmayı yöneten Profesör Dawn Hadley: “Torskey’deki Vikingler kampı, sadece bir avuç cesur savaşçıdan daha fazlasıydı. Burası, tüccarlarıyla, aileleriyle, şölenleriyle ve eğlenceleriyle çağdaş kasabalardan daha büyük bir merkezdi.” diyor.

“Bölgede bulunanlardan, orada teknelerini tamir ettiklerini ve külçe yapmak için yağmaladıkları altın ve gümüşleri ya da ticaret yapmak için kullandıkları metal çubukları erittiklerini biliyoruz.”

“Metal dedektör kullananlar, Vikinglerin, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere zaman geçirecekleri, baharı bekleyecek ve bir sonraki saldırının başlaması için geçen zamanda oyun oynamaya çok fazla vakit harcadıklarını öne sürerek, 300’den fazla kurşun oyun parçasını buldular.”

Şimdi ise tüm bu bulgular, ziyaretçilere Viking ordu kampında yaşamanın nasıl olduğunu anlama fırsatı tanıyan bir sanal gerçeklik deneyimi yaratmak için kullanıldı.

Bu sanal gerçeklik deneyimi York Üniversitesi’nde araştırmacılar tarafından geliştirildi ve Yorkshire Müzesi’ndeki bir sergide yer alıyor. Sanal gerçeklik deneyiminde yer alan tüm sahneler, arkeologlar ve Torksey’deki metal dedektörleri tarafından bulunan gerçek nesneler üzerine kuruldu.

York Üniversitesi’nden Profesör Julian Richards: “Bu olağanüstü görüntüler İngiltere’deki büyük ayaklanma zamanındaki yaşamdan büyüleyici bir an sunuyor.” diyor.

“Vikingler daha önce korunmasız sahil manastırlarına baskın düzenlemişti ve kışın İskandinavya’ya geri dönmüştü. Ancak daha sonra 9. yüzyılda daha büyük sayılarla buraya ulaştılar ve kalmaya karar verdiler. Bu da artık sadece yağma ve baskın yapmayı değil, fethetmeyi ve kontrol altına almayı planladıklarına dair çok net bir mesaj veriyor.”

York Üniversitesi’nin Dijital Yaratıcılık Laboratuvarlarından Doktor Gareth Beale şunları ekledi: “Sheffield Üniversitesi ve York Üniversitesi tarafından yapılan yeni araştırmalar, kampın en gerçekçi görüntülerini bugüne kadar elde edilen gerçek bulgulara dayanarak oluşturdu. Bu görüntülerin Viking dünyasının herhangi bir yerinde şimdiye kadar oluşturulmuş en gerçekçi Sanal Gerçekçilik olduğu düşünülüyor.”

Büyük bir kamp

Lincolnshire’daki kampın kesin yeri ve ölçeği uzun yıllar tartışıldı, ancak şimdi Sheffield ve York’un araştırmaları bu kampın gerçek boyutunu ortaya çıkarmaya başlıyor. Şu an bu kampın, York da dahil olmak üzere, zamanın pek çok kasaba ve kentinden daha büyük ve en az 55 hektarlık bir alan olduğu düşünülüyor.

Ayrıca arkeologlar ve metal dedektörcüler sayesinde 300’den fazla sikke da dahil olmak üzere 1000’den fazla bulgu elde edildi. Bu sikkeler arasında, Viking ticaret yolları vasıtasıyla bölgeye gelmiş olabilecek 100’den fazla Arap gümüş sikkesi de dahil.

Broş parçaları ve külçeler de dahil olmak üzere, 50 parçadan fazla kıyılmış gümüş, nadir kesme altın parçacıkları ile birlikte bulundu. Bu maddelerin kampta işlenmiş (eritilmek için kıyılmış) olduğuna dair kanıtlar da saptandı. Diğer buluntular arasında 300 oyun parçası, demir aletler, ağırşaklar, iğne ve balıkçı ağırlıkları yer alıyor.

Hüseyin Erdoğan - arkeofili.com