İngiltere'deki gizemli mezarlıktan kafası koparılmış 17 iskelet çıktı
Arkeologlar, Suffolk’ta keşfedilen Antik Roma mezarlığındaki 52 iskeletten 17 tanesini kafaları koparılarak bacak arasında gömülmüş şekilde buldu. Kafaların koparılıp bedenin yanına gömülmesinin bir ritüel olduğu tahmin ediliyor.
İngiltere’nin Suffolk eyaletinde yapılması planlanan yapı geliştirme projesi öncesinde bölgede yapılan arkeolojik kazılarda, Antik Roma mezarlığı keşfedildi. Mezarlıktaki mezarlardan 52 iskelet çıkarılırken 17 tanesi arkeologlar dahil herkesi hayretler içinde bıraktı. Gizemli mezarlardaki iskeletlerin kafası koparılarak bedenlerinin yanına ve ekseriyetle de bacak aralarına gömülmüştü.
4. yüzyıla tarihlenen Roma mezarlığındaki iskeletlerin muhtemelen yakınlardaki bir yerleşim yerinde yaşamış insanlara ait olduğu tahmin edilirken, aralarında hemen her yaş ve cinsiyetten örmeklerin bulunduğu iskeletlerin yaklaşık yüzde 40’ının kafalarının vücutlarından ayrılarak bacak aralarına ya bel hizasına gömülmüş olmasının nedeni çözülemedi.
Kafaların öldükten sonra koparıldığı tahmin ediliyor
Arkeolog Andrew Peachey, bulguların, Antik Roma ölü gömme adetlerine dair “büyüleyici bir bakış açısı” sunduğunu söylüyor.
Cesetlerin yarısına yakınının başı kesilmiş olması, bölgede kafa kesmenin bir ritüel olabileceğine yorumlanıyor. Peachey, “Çok özel bir mezar geleneği uygulanmış bir topluluk üyeleriyle karşı karşıyayız. İnfaz söz konusu olamaz. Kafalar, bireyler öldükten sonra hassasiyetle kesilmiş görünüyor" dedi.
Yaklaşık 1600 yıllık Roma mezarlığının, erkekleri, kadınları ve çocuk mezarlarından oluşması yakınlarda bir yerleşim alanı olduğunu tahmin ettiriyor. O yerleşim alanında oturanlar hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için bulunan kemikleri analiz ediliyor.
Suffolk topraklarının, ilk miladi yüzyıldan itibaren Roma istillasına uğradığı ve öncesinde Iceni kabilesinin burada yaşadığı biliniyor. Bölge MS 1. yüzyılın ortasında 5. yüzyılın başlarına kadar, Norwich yakınlarındaki Colchester ve Caistor’daki başlıca Roma istilacılarının yoğun yerleşim alanıydı.