İnsanlığın konuşma yeteneğinin tahmin edilenden çok daha erken geliştiği anlaşıldı
İngiliz arkeolog Prof. Dr. Steven Mithen, tüm arkeolojik, paleo-anatomik, genetik, nörolojik ve dilsel kanıtları değerlendirerek dilin tarihinin sanılandan 8 kat daha eski ve yaklaşık 1,6 milyon yıllık olduğunu savundu.
Yakın zamana kadar arkeolojik ve biyolojik verileri baz alan antropolog ve insan tarihi uzmanları, insanların 200 bin yıl önce konuşma yeteneğinı sergilediğini tahmin ediyordu.
İngiliz arkeolog Prof. Dr. Steven Mithen, mevcut tüm arkeolojik, paleo-anatomik, genetik, nörolojik ve dilsel kanıtları ayrıntılı şekilde analiz ederek, dilin ilk kez yaklaşık 1,6 milyon yıl önce, doğu veya güney Afrika'da insansı bir tür tarafından kullanıldığını öne sürdü.
Dil Bulmacası kitabında öne sürülen tezler
The Language Puzzle (Dil Bulmacası) adlı kitabında özetlenen yeni araştırma yaklaşık 1,6 milyon yıl öncesinde insanların çok daha sınırlı bir iletişim yeteneğine sahip olsa da konuşabildiğini savunuyor. Profesör Mithen'in araştırması aynı zamanda çok eski insan dilleri ile modern diller arasında bir miktar süreklilik olduğunu da öne sürüyor.
İnsansı türlerde gelişen Broca bölgesi dili geliştiremeyi kolaylaştırdı
Reading Üniversitesi'nde erken tarih öncesi profesörü Dr. Steven Mithen, "İnsanlığın konuşma yeteneğinin gelişimi, şüphesiz, daha sonraki fiziksel ve kültürel evrimini mümkün kılan anahtardı. Dilin ortaya çıkışını tarihlendirmek bu yüzden çok önemli. Analizlerime göre İnsansı türler tahmin edilenden en az sekiz kat daha eski zaman diliminde konuşaya başladılar. Eldeki tüm kanıtları bir araya getirdiğimizde, dilin doğuşunun iki ila 1,5 milyon yıl öncesinde insan evrimi ve diğer gelişmelerinin bir parçası olarak ortaya çıktığını görebiliyoruz. İnsan beyninin büyüklüğü, M.Ö 2 milyondan bu yana ve özellikle de M.Ö 1,5 milyondan sonra hızlı şekilde arttı. Bu artışta; beyin boyutunun artışı, beynin iç yapısının gelişimi ve tabii özellikle dil üretimi ile dilin anlaşılmasıyla ilişkili olan ön lob alanının gelişimi önemli rol oynuyor"
"Bilim insanları tarafından Broca bölgesi olarak bilinen ön lob alanı, insanın macerasının ilk dönemlerinde el ve kol hareketleriyle iletişim kurma yeteneğinden sorumlu olan daha önceki yapılardan evrimleşmiş görünüyor" diyen Dr. Steven Mithen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni bilimsel araştırmalar, Broca alanının ortaya çıkmasının aynı zamanda cümle oluşumunda çok önemli bir faktör olan çalışma belleğindeki gelişmelerle de bağlantılı olduğunu öne sürüyor."
İnsansı türler yürüme yeteneğinden sonra gelişen beyinleri ile konuşmayı başardılar
Dr. Steven Mithen'in öncülük ettiği araştırmaya göre; "yaklaşık 1,8 milyon yıl önce insansı türlerin yürümeye başlaması ile birlikte, insan kafatasının şeklinde önemli değişiklikler görülmeye başladı. Bu gelişim ve değişikliklerle birlikte, ses sistemi şekillenmeye başladı ve boğaz yapısını değiştirerek konuşmayı mümkün kılan süreci başlattı. İnsanların konuşmaya başladığı yaklaşık tarih olarak MÖ 1,6 milyon civarına işaret eden diğer önemli kanıtlar arkeolojik kayıtlardan gelmektedir. Hayvanlarla karşılaştırıldığında çok korunmasız olan insanlar, hayatta kalmak ve bu göreceli fiziksel zayıflığı telafi etmek için bu tarz bir evrim geçirdiler...."
David Keys - www.independent.co.uk