İran'da İlhanlılara ait mezar odaları bulundu
İran'da Zerdüşt Tapınağı kalıntılarında gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında, 12 büyük mezar odasına rastlandı. Mezar odalarında bulunan kemiklerin İlhanlılara ait olduğu saptandı.
İran'ın Yezd (Yazd) eyaletinin Torkabad Şehrinde Zerdüşt Tapınağına ait mezar odaları (ossuary) keşfedildi. Mezar odalarında Pers Zerdüştlerin eski mezar ritüellerinin izlerine rastlandı.
Daha önce Sessizlik Kulesi denilen ceset bekletme alanı keşfedilen tapınakta mayıs ayına başlayan kazılarda bulunan mezar odalarında olması gerekenden daha fazla sayıda insan kemiği bulunması dikkat çekti.
Zerdüştler, ölülerininin bedenlerini önce "dakhmeh" (sessizlik kulesi) denilen alanlarda akbaba türü yırtıcı kuşların ve böceklerin yemesi için bir süre bekletiyor, sonra cesetten kalanları mezar odalarına gömüyorlardı. Mezar odaları genellikle gömü alanlarının kısıtlı olduğu yerlerde kullanılıyordu.
Mayıs ayında başlayan arkeolojik kazıların başkanı Mehdi Rahbar; arkeologlar, osteologlar (kemik bilimciler) arazi araştırmacıları, fotoğrafçılar ve restoratörlerle sürdürülen kazı çalışmalarının ilk sezonunda keşfettikleri buluntuların sevindirici olduğunu söyledi.
Kazılar sırasında, 12 büyük mezar odasına (ossuariye) yerleştirilmiş çok fazla sayıda insana ait kemikler bulundu. Kazı ekibi tarafından yayınlanan verilere göre, tapınağın doğu tarafındaki kapı benzeri bir açıklıktan geçildiğinde duvarları olmayan 34 metrelik bir daire etrafında diyagonal şekilde yerleştirilmiş 30 oda var. Arkeologlar henüz odaların sadece altısını açtılar. Açılan mezarlarda bulunması beklenenden çok daha fazla sayıda kafatasları, kalça ve el kemikleri bulunduğu belirtildi.
Analiler, kemiklerin 13. yüzyılda hüküm süren İlhanlı Hanedanı dayandığını gösteriyor.
Cengiz Han'ın torunu Hülagû Han tarafından 1256 yılında başkenti Tebriz olarak Azerbaycan'da havzasında kurulan İlhanlılar Devleti bölgede 1353 yılına kadar hüküm sürmüştü.
arkeolojikhaber.com