İran'da Lullubilere ait olduğu sanılan 3 bin yıllık rölyef bulundu
İran'ın Kirmanşah eyaletinde ünlü Anubanini Kaya kabartmalarıyla çağdaş ve oldukça benzer olduğu belirtilen yaklaşık 3 bin yıllık alçak kabartma (bas-rölief) kaya resmi bulundu. Kaya resminde yer alan figürün Mezopotamyalı bir lidere ait olduğu tahmin ediliyor.
Kirmanşah kentinin Zahab köyü yakınlarında Ezgeleh ve Sarpol-e arasındaki dağlık bölgede bir nehrin bitişiğindeki bir uçurumun karşısında, üzerinde bir insan figürü yer alan, yaklaşık 3000 yıllık bir kaya kabartması (bas-rölief) keşfedildi.
İran'ın Kirmanşah Eyaleti Turizm Şefi Omid Qaderi, yöre halkı tarafından keşfedilen kaya rölyefinin muhteşem alçak kabartma oymacılığı içerdiğini söyledi.
Tahran Times'ın ISNA (Iranian Students News Agency: İran Öğrenci Haber Ajansı) kaynaklı haberine göre; Omid Qaderi, "bölge halkı, söz konusu rölyefin varlığı haber verir vermez, bir arkeolog ve kültürel miras uzmanlarından oluşan ekip gönderilerek inceleme yapıldı" dedi.
Söz konusu kabartmanın, tarih öncesi dönemlerde Mezopotamya ile İran platosu arasında stratejik öneme sahip bir noktada yer aldığına dikkat çeken Qaderi, "İlk incelemeler sonucu oluşan kanaate göre, bu kıymetli rölyef Mezopotamya medeniyetine ait bir bölge yöneticisine ait görünüyor. O dönemde, yöneticiler güçlerini göstermek ve yaptıkları savaşları belirtmek için bu tarz kaya resimleri yaptırıyorlardı" dedi.
Qaderi, yeni keşfedilen kabartmanın, ülkenin en eski kaya kabartmaları arasında yer alan ünlü Anubanini kabartmalarıyla çağdaş ve oldukça benzer olduğunu belirtti.
Irak sınırının yaklaşık yirmi kilometre doğusunda yer alan ünlü Anubanini kaya kabartmalarıyla, Lullubi Krallarını fatih olarak gösteriyor.
Diyala nehri vadisinde hüküm süreni Lullubi krallığı adı çivi yazısı metinlerinde çokça zikredilen ve kökleri M.Ö. üçüncü binyıla uzanan bir devletti.
arkeolojikhaber.com