Anasayfa / Arkeoloji / Ortadoğu

İran'da Safevilerden kalma su şebekesi bulundu

İran'ın İsfahan şehrinde bulunan tarihi su şebekesinin yağmur ve yeraltı su kaynak sularını şehre dağıtmak için kullanıldığı anlaşıldı.

 

İran'ın İsfahan şehrinde İmam Camii duvarlarını nemden kurtarmaya çalışan restarasyon ekipleri, tarihi su şebekesini keşf etti.  Yağmur ve yeraltı kaynak sularını toplayarak, şehre dağıtımını sağlayan su sisteminin İran'da nadir görülen teknolojik sisteme sahip olduğu belirtildi.

İRNA ajansının verdiği bilgilere göre; İsfahan Kültür Mirası Arkeoloji Bölümü, El Sanatları ve Turizm Örgütü Başkanı Alamdar Alian, İsfahan'da tarihi bir su kanalı bulunduğunu açıkladı.

Tarihi su şebekesinin Safevi hanedanlığı döneminden kaldığı tespit edildi. Tuğla, çamur harcı ve taştan örülmüş su kanallarının Pehlevi Hanedanlığı dönemine kadar kullanıldığı ve yer yer betonla onarılmış parçaları bulunduğu belirtildi.

***

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan İmam Camii ve Naqsh-e Jahan Meydanı'nın altında yapılan kazılarla ortaya çıkarılan su şebekesinin hayli büyük çaplı su dağıtım ağına sahip olduğu belirtilirken Alamdar Alian, "Bu ağ, bahçeleri ve çiftlikleri sulamak için gerekli suyu ve belki içme suyunu sağlamak için kullanılıyordu. Bu, İran'da nadir bulunan su tedarik ağı türüdür. İsfahan'da, eşsiz olduğunu düşünebiliriz. İsfahan'da çok az yeraltı su dağıtım yöntemi ve yapısı keşfedilmiştir." dedi.

***


 

www.arkeolojikhaber.com