İran'daki Rasht Arkeoloji Müzesi, 2600 yıllık tarihi eseri çöp kutusu olarak kullanıyor
Farsça yayın yapan gazete ve internet sitelerinde yer lan habere göre Medler dönemine ait keramik bir sürahi, İran'ın Rasht Arkeoloji Müzesi'nde çöp kutusu olarak kullanılıyor. Bir müze yetkilisinin bu uygulamanın çöp kutusu hırsızlığı yüzünden olabileceğini iddia etti. Binlerce yıllık kültürel mirasıyla tanınan İran'daki duyarsızlık büyük şaşkınlık uyandırdı.
Medler döneminden kalma 2600 yıllık bir keramik çömlek, İran’ın kuzeyindeki Gilan eyaletinin başkenti Reşt’teki arkeoloji müzesinde çöp kutusu olarak hizmet veriyor.
Etemad gazetesi ve Farsça yayın yapan sitelerin haberlerine göre; İran’ın Reşt Arkeoloji Müzesinde bir küratör, plastik veya ahşap çöp kutularının müzeden çalınmış olabileceğini söyleyerek ihmali haklı çıkarmaya çalıştı
Rasht Müzesi 1971’de açıldı. Müzenin arkeoloji bölümü bodrum katındadır ve Gilan’dan ve ülkenin diğer bölgelerinden İslam öncesi arkeolojik buluntuları barındıran 40 sergi içermektedir.
Medler, Med dilini konuşan ve MÖ 678 – MÖ 549 yılları arasında batı ve kuzey İran arasında Media olarak bilinen bir bölgede yaşayan eski bir Mezopotamya halkıydı. Medler, MÖ 9. yüzyılın sonlarından itibaren Asur kaynaklarında belgelenmiştir.
arkeonews.com