Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

IRCICA

IRCICA nedir? IRCICA neyin kısaltmasıdır? Amacı nedir?

 

IRCICA, İslam ülkeleri arasındaki kültür birliğini ortaya koymak. İslam ülkelerinin bilim adamlarını, tarihçilerini, sanat tarihçilerini, sanat adamlarını iletişime geçirmek amacıyla kurulan ve bu amaçla çalışan uluslararası kuruluştur.

IRCICA, İngilizce Research Centre for Islamic History, Art and Culture (İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) isminin kısaltmasıdır.

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi, merkezi İstanbul'da Yıldız Sarayı'ndaki Seyir köşkü'nde bulunan ve İslâm kültürünü araştıran uluslararası kuruluştur.

İslam ülkeleri dış işleri bakanları 1976 yılında Türkiye'de toplandıklarında Türk hükümeti böyle bir teşkilatın kurulmasını teklif etmiştir Teklif olumlu karşılanmış ve 1978'de IRCICA'nın kurulması karaştırılır. IRCICA 1979 yılında Yıldız Sarayı'ndaki Seyir Köşkü'nde kurulur.

IRCICA'nın amaçları; , İslam ülkeleri arasındaki kültür birliğini ortaya koymak. İslam ülkelerinin bilim adamlarını, tarihçilerini, sanat tarihçilerini, sanat adamlarını bir araya getirmek ve İslam tarihini, sanatını ve medeniyetini inceleyerek, bu konuda çalışmalar yaparak, dünyaya yaymaktır. İslam dini ile ilgili yanlış algılara, Batı literatüründe yer alan İslam'ın yanlış yorumlarına karşı çalışmalar yürütmektir.