Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

İskoçya'daki Viking gemi mezarı kadına ait olabilir

Viking teknesinin tabut olarak kullanıldığı mezarın yüksek mevkili bir Viking kadınına ait olduğu tahmin ediliyor.

 

Batı İskoçya'daki Ardnamurchan yarımadasında 2011 yılında ortaya çıkarılan Viking tekne mezarı, İngiliz anahavzasında bulunan ilk yağmalanmamış Viking tekne mezarı olma özelliği taşıyordu.

Viking gemi mezarları az sayıda da olsa İskandinav ülkelerinde varlığı keşfedilen gömü yöntemiydi. Viking gemi mezarlarında tekneler ceset için tabut olarak kullanılıyordu. Arkeologlar, Vikinglerin, İngiliz Adalarıyla  ticaret yaptıkları 9. yüzyıl boyunca ve 10. yüzyılın başlarında ölenleri gömmek için tekneleri kullandığı biliniyor.

Antiquity dergisinde konu hakkında yayınlanan ayrıntılı araştırma, İskoçya'nın Viking cenaze törenlerinin çoğunu açığa çıkartıyordu ama bazı gizemler hala çözülmeyi bekliyor.

Seeker.com sitesiden Rosella Lorenzi'nin haberine göre; İskoçya'daki Ardnamurchan yarımadasında bulunan mezarda kullanılan geminin tahtaları ve cesedin kemikleri tamamen çürümüştü. Mezardaki cesedin sadece iki azı dişi bulunabilmişti. Dolayısı ile mezardakinin cinsiyetini belirlemek mümkün değildi. Ancak araştırmacılar mezarın büyük ihtimalle bir kadına ait olduğunu düşünüyor.

Leicester Üniversitesi Arkeoloji ve Eski Çağ Tarihi Ardnamurchan Geçiş Projesi (ATP) Direktörü Oliver Harris, mezarda bir kadın gömülü olmasının çok büyük ihtimal olduğuna inanıyor. Harris, "Dişlerin izotop analizi, ölen kişinin İskandinavya'da yetiştiğini gösteriyor. Aynı zamanda, ölüen kişinin son 3 ila 5 yılında, et ve balla beslenmeyi bırakıp, alıştığı beslenme yönteminin dışına çıkmış olmalı. Beslenmedeki değişim muhtemelen merhumun daha fazla balık yemesine yol açmış ve başka yiyecekleri bulmakta sıkıntı yaşmış olduğunu gösteriyor" dedi.

Mezardaki buluntular arasında; sol üstten saat yönüne doğru geniş kesimli balta, Kalkan patronu (Patron viking kalkanlarını ortasında kullanılan ilave sert çıkıntıya verilen addır. Kalkan patronu veya umbo, kalkanın merkezinde yuvarlak, dışbükey veya konik malzeme parçasıdır) Halkalı pim, çekiç, maşa, kepçe, mızrak ve kırık mızıka parçaları idi.

Arkeologların tahminlerine göre cenaze töreni tekne şekilli bir çukur açarak başladı. Doğal bir çukur kullanılmış olma ihtimal de var doğal olarak. Çukur yuvarlak plaj taşları ile kaplandıktan sonra içinde cenaze bulunan  tekne çukura yerleştirildi. Cesedin çevresinde çeşitli eşyalar yerleştirildi. Başta kılıç olmak üzere, balta, boynuzdan yapılmış içki kadehi, kalkan patronu, kepçe, orak, halkalı iğne, bıçak... Daha sonra mezarın üstü, yakınlarda bulunan taşlarla dolduruldu ki o taşlarda  yakınlarda bulunan bir neolitik mezaralanından temin edilmişti.

Oliver Harris, "Teknede bulunan son eserler yani mızrak ve kalkan patronu, mezar kapanırken konulan son eşyalardı. Çünkü onların pozisyonu diğer eşyalardan daha yüksekti. Mızıka ise defin işleminden önce kasıtlı olarak parçalandı. Bu da defin işlemiyle ilgili bir ritüel olmalı" dedi.

Arkeologlar da teknenin perçinlerinden 213 tanesini buldu. Denizden karaya çekilen teknenin 16 metre civarında olduğu tahmin ediliyor.

Viking tekne mezarı, o dönemde İskoçya ve Viking dünyası arasındaki ilişkilerini aydınlatmaya yönelik ipuçları da sağlıyor.  Mezarda bulunan eşyalar, birden fazla coğrafi bağlantıyı gösteriyor. Aletleri bilemek için kullanılan değirmen taşının Norveç'te civarındaki kayalardan yapıldığı anlaşılıyor Kefeni tutturmak için kullanılan bronz halka pimi ise İrlanda'dan gelmiş görünüyor.

Glasgow Üniversitesi Arkeoloji Kıdemli Öğretim Görevlisi Colleen Batey'ye göre, buluntular içindeki mezar malları çok önemli. Batey, İskoç Adaları'ndaki Shetland'daki daha önce bir kadın için yapılmış bir tekne mezarı bulunduğuna dikkat çekerek, bu mezarda da oval broşuyla gömülü bir kadın olabileceği fikrine sıcak bakıyor.

1945 yılında Balladoole'deki Isle of Man'de kazılan en meşhur Viking gemi mezarlarından birinde ise kadın ve erkeğin birlikte gömüldüğü dikkat çekiyordu. BU mezardaki kadının adamın yanına gömülmesi için kurban seçildiği idda ediliyordu.

arkeolojikhaber.com