İsrail'de devasa dolmen bulundu
Ortadoğu'da içinde sanatsal unsurlar barındıran ilk dolmen İsrail'de keşfedildi. İçinde oymalar ve süslemeler bulunan dev dolmenin 4 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor.
İsrail'in Üst Celile bölgesindeki Kibbutz Shamir mevkiinde dev taş masayı andırır 4 bin yıllık dolmen keşfedildi. Bir tümülüste fark edilen ve Orta Tunç Çağı'na tarihlenen, 20 metre uzunluğundakli dolmenin 400'den fazla taş parçası kullanılarak inşa edildiği belirtiliyor. Dolmenin bulunduğu tümülüste benzeri mezarlar bulunup bulunmadığı araştırılacak.
Tel Hai Koleji, İsrail Eski Eserler İdaresi ve Kudüs İbrani Üniversitesi arkeologları dolmenin, dekorasyon ve süslemeleri ile dikkat çekici olduğunu belirtiyor. Özellikle 2 m x 3m ebadında ve 50 ton ağırlığındaki üst tavana oyulmuş kaya çizimleri dikkat çekici.
Plus One Bilim Dergisinde yer alan bilgilere göre dolmen, Prof. Gonen Sharon'un Tel Hai Koleji'ndeki Galilee Çalışmaları Programı çerçevesindeki ziyareti esnasında tesadüfi şekilde bir tümülüs oluşumun ortasında keşfedildi. Mezarın içinde takı parçaları ve boncuklar da bulundu. Ceset kalıntısı veya başka bir bulgu bulunup bulunmadığı bilgileri ise haberde yer almıyor.
İsrail Eski Eserler Kurumu arkeologlarından Uri Berger, Ortadoğu’da ilk kez üzerinde oyma çizimlerin bulunduğu dolmen tipi mezar bulunduğunu belirterek; "Çizimler merkeze doğru giden yaylardan oluşuyor. sanatsal içerikli çizimler bunlar. Tavanda yaklaşık 15 civarında buna benzer çizim var ama içerikleri şu an için tamamen gizemli. Anlandırabilmiş değiliz. Bize göre bu eser bir resmi yapı. Yani o çağlarda burada bir siyasi irade bulunduğunun göstergesi. İsrail'in karanlık çağları olarak adlandırdığımız döneme ait önemli bir bulgu bu." dedi.
İbrani Üniversitesi Bilgisayarlı Arkeoloji Laboratuvarı'nın tavandaki çizimleri esere zarar vermeden taradığını belirten laboratuar yöneticisi Profesör Lior Grossman, oluşturdukları 3 boyutlu modelleme sayede çizimlerin çıplak gözle daha rahat incelenmesinin sağlandığını belirtti.