İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi 1 Temmuzda açılıyor
Paleolitik Çağ’dan Orta Çağ’a Anadolu’nun bilinen kültürlerinin tanıtılacağı İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesinin Açılış Töreni, 1 Temmuz 2019 tarihinde İÜ Fen Fakültesi Şeref Holü’nde gerçekleştirilecek.
Yarım asrı aşkın geçmişi ve her yıl gerçekleştirdiği çok sayıdaki arkeolojik kazı ve araştırma ile yadsınmaz öneme sahip İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, çağdaş ve bilimsel arkeolojinin ülkemizdeki öncülüğünü gerçekleştiriyor.
İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün yürüttüğü projeler, yalnızca ülkemize değil, uygarlık tarihine katkı sağlayan, insan ve yarattığı kültürün doğal çevre ortamından, barınma ve beslenmesine, teknolojik evrimine kadar çeşitli yönleri ile anlaşılmasını sağlamaya devam ediyor.
İçeriği ve düzeni İÜ Arkeoloji Bölümü Anabilim Dallarından alanında uzman akademisyenler tarafından hazırlanan müzede etnografik eserlerin yanında İstanbul Üniversitesi’nin Anadolu arkeolojisine yaptığı katkıları anlatan bölümler yer alacak. Müzede uygarlık tarihinin tüm gelişim sürecini, Paleolitik olarak adlandırılan Taş Devri’nden Antik Çağ’a kadar her dönemi temsil eden buluntular mevcut. Öne çıkan eserler arasında 600 bin ile 100 bin yılları arasına ait, insanlığın bilinen en eski taş aletlerinin zengin bir çeşitlemesi; günümüzden 12 bin ile 7 bin yıllarına Neolitik döneme ait aletler, takılar, çanak çömlekler; Luristan Bronzları olarak bilinen İran bölgesi Demir Çağ kültürlerine ait maden baltalar, Çukurkent gibi İç Anadolu Neolitik kültürlerine ait figürinler sayılabilir. Helenistik ve Roma Dönemi buluntularının yanı sıra zengin bir çini koleksiyonu müzedeki yerini aldı.
Ülkemizin uygarlık tarihini bütüncül bir süreç içinde yansıtmayı hedefleyen İÜ Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi’nin girişi ücretsiz olacak ve açılış töreninin ardından 2 Temmuz 2019 tarihinde ziyaretçi kabul etmeye başlayacak. Ayrıca müzede başta İstanbul Üniversitesi öğrencilerine olmak üzere, dışarıdan gelecek her yaş grubuna açık arkeoloji eğitimlerinin verileceği atölyeler de bulunuyor.