Anasayfa / Etkinlikler

İstanbul'da Manas rüzgarı esti

Türkiye Türkçesine çevrilen Manas Destanı'nın tanıtım törenleri Sütlüce'de heykel açılışı ile başladı, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinliklerle sona erdi.

 

Dünyanın en büyük destanları arasında gösterilen Manas Destanı Türkiye Türkçesine çevrildi. Kitabın tanıtım etkinlikleri Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirildi. Dün gece gerçekleşen etkinlikler öncesinde Sütlüce'de Manas Heykeli'nin açılıŞı gerçekleştirildi.

Kızgız İşadamı Sarlıkbek Uulu'nun çabaları ile Kırgızistanlı heykeltraşlar tarafından bakırdan yapılan 4 ton ağırlığında ve 8 Metre Yüksekliğindeki Manas Heykeli Sütlüce sahilinde düzenlenen törenle açıldı.

Manas Heykeli’nin açılış törenine; Kırgızistan Başbakanı Soroonbay Ceenbekov, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Kadir Topbaş ile Kırgız ve Türk davetliler katıldı.

Sütlüce Parkı’ndaki tören beş yüz bin beyitten oluşan Manas Destanı’nda örnekler sunulmasıyla başladı.

Kırgızistan Başbakanı Soroonbay Ceenbekov, İstanbul'da yapılan Manas Heykeli'nin tüm Türk dünyasının kardeşliğinin sembolü olacağını belirterek, iki halkın dostluğunu pekiştiren Manas Heykeli'nin İstanbul'da yapılmasının kendileri için çok değerli olduğuna vurgu yaparak, heykelin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da birbirinden binlerce kilometre uzakta olan aynı milletin, iki farklı devletin insanlarının tören dolayısıyla bir araya gelmesinden memnuniyetini ifade ederek; "İstanbul'da Manas heykelinin yapılmış olması da fevkalade değerli ve anlamlıdır. İstanbul halkı bu heykeli gördükçe Kırgız halkıyla olan dostluğu, kardeşliği hatırlayacak, Türk boyları, soyları arasındaki dostluğu, kardeşliği, iş birliğini hatırlayacak. Buradaki heykel kuru bir heykel olmaktan öte, çok anlamlı bir birlikteliği, beraberliği oluşturacak."  dedi.

Sıcak havaya rağmen vatandaşların yoğun katılım gösterdiği Manas Heykeli açılış töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş, “Kadim medeniyetler şehri İstanbul’a önemli bir kültür izi bırakmak üzere tarihe birlikte tanıklık etmekteyiz” dedi.

Heykeli yaptıran iş adamı Sarlıkbek Uulu da "Gurur duyacağımız bir heykel oldu. Tarihimizi bilmezsek geleceğimizi göremeyiz. Ortak değerlerimizi bildiğimiz ölçüde dostluğumuz, kardeşliğimizi pekişecektir. Aynı ölçüde böyle şahane bir Fatih Sultan Mehmet heykelini de Bişkek'te yapalım. Ortak değerlerimizi bilmediğimiz ölçüde bizim aramızdaki ilişkiler bozulacaktır, ortak değerlerimize saygılı olmalı ve onları tanımalıyız." diye konuştu.

Konuşmaların ardından heykelin açılışı gerçekleştirildi.

MANAS DESTANI KİTABI ZEYTİNBURNU'NDA TANITILDI

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Manas Destanı’nın Türkçe basımının tanıtım törenine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Kırgızistan Başbakanı Soroonbay Ceenbekov, Kırgızistan Devlet Sanatçıları, Kırgızistan’dan ve Türkiye’deki Kırgızistanlı akademik personel ile birlikte çok sayıda Türk ve Kırgızistanlı vatandaş katıldI.

Programda Kırgızistan devlet sanatçıları ve Kırgız sanatçılar müzik ve dans gösterisi sundu.

Kırgızistan Başbakanı Soroonbay Ceenbekov, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde Türkçeleştirilen Manas Destanı kitabının tanıtımı dolayısıyla düzenlenen törende vatandaşlara hitap etti.

Ceenbekov, Manas'ın insanlara terbiye veren bir destan olduğunu dile getirerek, "(Manas Destanı kitabı) Bu destanın Türkçeleştirilmesinde ve basımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.. Manas, birçok dile çevrildi. Bugün Türkçeleştirilmesi beni son derece mutlu etti. Manas insanlara terbiye veren bir destandır. Bu destanın Türkçeleştirilmesinde ve basımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. " dedi.

Ceenbekov, destekleri için TİKA'ya teşekkürlerini sunarak, şunları söyledi:  "TİKA, her zaman yanımızda. Bağımsızlığımızı kazandığımızdan beri, büyük yardımları oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a teşekkür ediyorum. Böyle destek her zaman olmaz. İki gündür çok iyi bir şekilde ağırlandık."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise Türk dünyası için anlamlı bir günde bir araya geldiklerini dile getirerek, bu programın İstanbul'da düzenlenmesinden dolayı da son derece mutlu olduğunu söyledi.

 

Kadim bir medeniyetin mensubu olduklarını dile getiren Topbaş, "Engin bir tarihimiz ve geçmişimiz var. Aynı toprakların evlatlarıyız. Aynı topraklardan koparak geldik ve medeniyetler kurduk. Bu bir buluşmadır. Ortak değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılması ve yansıtılması büyük önem arz ediyor. Bu bakımdan Manas Destanı'nı önemsiyoruz." diye konuştu.

Topbaş, Manas'ın önemli bir eser olduğuna dikkati çekerek, Türkçe'ye çevrilmesinin önemine işaret etti.

Konuşmaların ardından Başbakan Ceenbekov, Topbaş'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edilmek üzere Manas Destanı kitabını verdi.

www.arkeolojikhaber.com