Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

İstanbul'un 7 Tepesi neresidir?

İstanbul Yedi Tepe kavramı nereleri içine alıyor.

 

Doğu Roma (Bizans) yeni başkenti Konstantinopolis'i tıpkı İtalya’daki Roma kenti gibi 7 tepeli coğrafya üzerine kurmuştur.

Bugün Suriçi olarak anılan tarihi yarımda içine kalan 7 tepe şunlardır.

Topkapı Sarayı tepesi Çemberlitaş tepesi Beyazıt tepesi Fatih tepesi Yavuzselim tepesi Edirnekapı tepesi Kocamustafapaşa tepesi

Topkapı Sarayı tepesi

İlk tepe, Sarayburnu’ndan Sultanahmet Meydanı’na doğru uzanan ve üzerinde Topkapı Sarayı’nı, Ayasofya ve Sultanahmet Camilerini ve İbrahim Paşa Sarayı’nı bulunduran tepedir.

Çemberlitaş tepesi

Şehrin ikinci tepesi ise Nuruosmaniye Camii ve Çemberlitaş’ın bulunduğu tepedir.

Beyazıt tepesi

Şehrin siluetinde en fazla söz sahibi olan ikinci tepe bu tepedir. Haliç kıyılarından yukarı doğru çıkıldıkça varılan, Mimar Sinan’ın muhteşem eseri Süleymaniye’nin, eskinin Harbiye Nezareti şimdinin İstanbul Üniversitesi olan yapı topluluğunun ve Beyazıt Camii’nin üzerinde yükseldiği tepe…

Fatih tepesi

Üçüncü tepe, dördüncü tepeye Bozdoğan Kemeri ile bağlıdır. Bu tepe üstünde yer alan en mühim eser ise Fatih Külliyesi’dir.

Yavuzselim tepesi

Beşinci tepe, Mısır Fatihi Yavuz Sultan Selim’in o güzel hayır eserinin gölgesinde, son istirahatgâhında dinlendiği tepedir. Bu tepedeki en güzel eser, Yavuz Sultan Selim tarafından yapımına başlanan ancak ömrü vefa etmeyince oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamamlatılan Yavuz Sultan Selim Camii’dir.

Edirnekapı tepesi

Edirnekapı tarafında yer alan bu tepe ise şehri üzerinde taşıyan en yüksek tepedir. Bu tepenin en önemli yapısı ise yine bir Mimar Sinan yapısı olan Mihrimah Sultan Camii’dir.

Kocamustafapaşa tepesi

Bu tepe de, İstanbul’un Trakya tarafına doğru olan tek tepesidir. Üzerinde yer alan en önemli yapı ise Sadrazam Cerrah Mehmed Paşa tarafından 1593 yılında Mimar Koca Sinan’ın kalfalarından Davud Ağa’ya yaptırdığı Cerrahpaşa Camii’dir.