İşte dünyanın en ünlü insansı fosili Lucy'nin ismine ilham veren Beatles şarkısı
Aslında insansı türden çok insanımsı bir tür olduğu kesinleşen Australopithecus afarensis'in fosili bulunan ilk bireyi olan lucy'e ait ilk kemikler toprak altından çıktığında paleontologlar o yılların efsane müzik gruplarından The Beatles'a ait "Lucy in the sky with diamonds" şarkısını dinliyorlardı. Bugün dünyanın en ünlü fosilleri arasında yer alan fosil adını o şarkıdan ilhamla aldı. İşte Lucy adlı fosil ve adını aldığı şarkı hakkında bilinmesi gerekenler:
Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunan ve kraliyet dönemine ait eşyaların sergilendiği Ulusal Müze'de dünyanın en eski ve en ünlü insansı fosili olarak bilinen "Lucy" de ziyaretçiler tarafından ilgi gören eserler arasında yer alıyor.
Kente gelen turistlerin uğrak yeri olan müzenin bodrum katında, dünyanın en eski ve en ünlü insansı fosili olarak bilinen "Lucy"nin yanı sıra, "Ardi" ve "Selam" adlı fosillerle birlikte birçok hayvan fosili sergileniyor.
Ardi 3,3 milyon, Selam ise 4,4 milyon yaşında.
Ardi, Lucy'nin bulunmasından 20 yıl sonra Etiyopyalı araştırmacı Berhane Asfaw'ın da aralarında bulunduğu 40'tan fazla bilim adamından oluşan bir ekip tarafından, Selam ise Etiyopyalı bilim adamı Zeresenay Alemseged tarafından 2000 yılında bulundu. Ama ikisinin şöhreti de Lucy'nin gölgesinde kalmaktan kurtulamadı.
ABD'li paleoantropologlar Donald Johanson ve Tom Gray tarafından 1974 yılında, Etiyopya'nın kuzeydoğusundaki Afar bölgesinde bulunan Lucy'nin 3,2 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor. Lucy, diğer iki fosilden daha genç olmasına rağmen, insansı görünüme sahip olması nedeniyle daha fazla ilgi görüyor. Bu kadar ünlenmesinde onun bilimsel önemi kadar popüler medyanın ve bilimi şarlatanlık için kulllanan kesimlerin onu insanlığın ilk atası olarak lanse etmesinin önemi büyük.
Lucy'nin türü Australopithecus afarensis hakkında günümüzde bilinenler
Australopithecus afarensis türü, dik yürüyor ve insansı duruş seriliyorsu fakat bir insan boyundan çok daha kısaydı. Lucy öldüğünde erişkin olmasına rağmen boyu 1,1 m uzunluğunda, ağırlığı ise sadece 29 kg kadardı ve muhtemelen 20'li yaşlardaydı.
Australopithecus afarensis türünün hem ağaçta hem de karada hareket ettiği ancak daha çok ağaçlarda yaşadığı tahmin ediliyor.
Australopithecus afarensis türünün toprakta koşabilen ilk insanımsı tür olduüu tahmin ediliyor. Ancak koşu mesafelerinin çok da uzun olamayacağına dikkat çekiliyor.
Hadar ekibi, Australopithecus afarensis olarak adlandırılan aynı türden yüzlerce örnek daha topladı. Kafatası, eller ve ayaklar da dahil olmak üzere Lucy’de eksik olan kısımlar bu parçalarla dolduruldu.
Ünlü bilim dergisi Fransız Science et Vie'nin 1999 Mayıs tarihli sayısında yayınlanan Adieu Lucy (Elveda Lucy) başlıklı makalede 573 kodlu yeni bir Australopithecus türü maymun fosili bulgusuna dayanarak bu türe ait maymunların insan soyağacından çıkarılması gerektiği savunuldu.
2000 yılında Nature dergisinde yayımlanan makalede türün günümüzdeki şempanzeler ve goriller gibi parmak eklemleri ile yürüdüğünün keşfedildiğine dikkat çekildi.
2015 yılının Nisan ayında Amerikan Doğa Tarihi Müzesinden doğa bilimciler Gary Sawyer ve Mike Smith, New York Üniversitesinden Scott Williams’ın yardımı ile yaptıkları bir rekonstrüksiyon çalışması sırasında Lucy fosilinin omur kemiklerinden birinin ona ait olmadığını fark ettiler. Yapılan incelemede bu kemiğin bir ”babun”a ait olduğu tespit edildi. Bu kemiğin fosile nasıl eklendiği noktası hâlâ karanlık.
Lucy’nin iskeleti Addis Ababa’daki Etiyopya Ulusal Müzesi’nde kendisi için özel yapılmış bir kasada saklanıyor. Yani bugün bulunduğu yer, keşfedildiği yere oldukça yakın. Müzede ziyaretçilere sergilenen iskeletse gerçek iskeletin birebir kopyası. Ancak, gerçek iskelet 2007-2013 arasında ABD’de farklı yerlerde sergilendi. Lucy’nin iskeletinin alçı kopyaları dünyanın farklı yerlerinde bulunuyor.
Lucy'nin isim babası ünlü Müzik Grubu Beatles'ın bu şarkısı oldu
İsmini, keşif çalışmaları sırasında paleoantropologların dinlediği, Beatles'ın "Lucy in the sky with diamonds" adlı parçasından alan Lucy'nin öldüğünde 18 ile 25 yaş arasında olduğu varsayılıyor.
Fosilin adına ilham olan şarkının hikâyesi, John Lennon'ın oğlu Julian'ın yaptığı bir resimle başlıyor. Julian, anaokulundan arkadaşı Lucy'nin resmini bol yıldızlı gökyüzü ile birlikte çizmiş ve babasına “Lucy in the Sky with Diamonds” olarak sunmuştur. Baba da o resimden ilhamla bu şarkının sözlerini ortaya çıkarmıştır.
Şarkı, Beatles'ın 1967 tarihli "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" albümünün A yüzünün üçüncü eseridir ve John lennon'ın sesinin en iyi kayda aldığı Beatles Şarkıları arasında gösterilmektedir.
Peki, Lucy'nin keşfi sırasında paleontologların dinlediği Beatles şarkısının sözleri nelerdi hiç merak ettiniz mi?
İşte o şarkının orijinal sözleri ve Türkçe çevirisi:
Picture yourself in a boat on a river
With tangerine trees and marmalade skies
Somebody calls you, you answer quite slowly
A girl with kaleidoscope eyes
Cellophane flowers of yellow and green
Towering over your head
Look for the girl with the sun in her eyes
And she's gone
Lucy in the sky with diamonds
Lucy in the sky with diamonds
Lucy in the sky with diamonds
Ah
Follow her down to a bridge by a fountain
Where rocking horse people eat marshmallow pies
Everyone smiles as you drift past the flowers
That grow so incredibly high
Newspaper taxis appear on the shore
Waiting to take you away
Climb in the back with your head in the clouds
And you're gone
Lucy in the sky with diamonds
Lucy in the sky with diamonds
Lucy in the sky with diamonds
Ah
Picture yourself on a train in a station
With plasticine porters with looking glass ties
Suddenly someone is there at the turnstile
The girl with the kaleidoscope eyes
Lucy in the sky with diamonds
Lucy in the sky with diamonds
Lucy in the sky with diamonds
Ah
Lucy in the sky with diamonds
Lucy in the sky with diamonds
Lucy in the sky with diamonds
Ah
Lucy in the sky with diamonds
Lucy in the sky with diamonds
Lucy in the sky with diamonds,
TÜRKÇESİ
Nehirdeki bir sandalda olduğunu hayal et
Çevrende mandalina ağaçları ve gökyüzü marmalettan
Birisi seni çağırıyor, usulca cevap veriyorsun
Kaleydoskop gözlü bir kız bu
Selofon çiçekler sarılı yeşilli,
başının üstünde yükseliyor
Gözleri güneşten kızı arıyorsun
Yok,gitmiş !
Lucy gökyüzünde elmaslarla
Lucy gökyüzünde elmaslarla
Lucy gökyüzünde elmaslarla..aaa
Pınar başındaki köprüye kadar peşinden gidiyorsun
Sallanan at insanların şekerlemeli çörekler yediği
Herkes gülümsüyor sen çiçeklerin yanından sürüklenir gibi geçerken
Çiçekler ki inanılmaz uzuyor
Kağıttan taksiler beliriyor sahilde,
alıp götürmek için seni bekleyen
Bulutlara değen başınla atlıyorsun arkaya ve gidiyorsun
Lucy gökyüzünde elmaslarla
Lucy gökyüzünde elmaslarla
Lucy gökyüzünde elmaslarla..aaa
Düşün garda bir trensin
Dürbün kravatlı alçıdan hamallar etrafta
Ansızın turnikede birisi
Kaleydoskop gözlü kız bu!
Lucy gökyüzünde elmaslarla...aaa
Lucy gökyüzünde elmaslarla
Müzede Hanedanlığa ait eşyalar da var
Müzenin zemin katında ise 1930'dan 1974'e kadar Etiyopya İmparatoru Haile Selassie'ye ait oyma ahşap tahtı ve lüks kraliyet eşyaları koleksiyonu, Aksumite, Solomonik, Gonder dönemlerine ait eşyalar İbexes ve Sebe yazıtları sergileniyor.
İkinci katta, tuval yağlı boya eserlerin ziyaretçileri karşıladığı müzenin üçüncü katında ise geleneksel silahlar, takılar, mutfak eşyaları, giyim ve müzik aletleri yer alıyor.
Arkeololojikhaber