İzmir Müzeleri
İzmir Müzeleri
İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi
Bakanlığımıza ait 3 katlı binada hizmet vermektedir. Müze bölümüne ilave olarak 2 adet sergi salonu bulunmaktadır. Söz konusu müzede dönem dönem Bakanlığımızca yürütülen tezhip, minyatür, çini işlemeciliği, ebru, sim-sırma, keçe gibi geleneksel el sanatları ve süsleme sanatlarına yönelik çeşitli kurslar da düzenlenmektedir.
Kültürpark içerisindeki ikinci hizmet binası Resim Heykel Müzesine bağlı olarak düzenlenmiş, çeşitli kurs ve etkinliklerin yapıldığı işlevsel bir birim haline getirilmiştir. Bu bina sergi salonu olarak da kullanılmaktadır.
İzmir Müze Müdürlüğü
Arkeoloji Müzesi: İzmir Arkeoloji Müzesi 1924 yılında Basmane Semtindeki Ayavukla Kilisesinde 3 yıllık eser toplama sürecinden sonra 1927’de halka açılmıştır.1951’de birkaç nâdir koleksiyon İzmir Enternasyonal Fuarı içindeki ikinci bir müzede (Tarih ve Sanat Müzesi) teşhir edilmiştir.
11 Şubat 1984 yılında Konak-Varyant’taki Bahribaba Parkı içinde 5000 m².’lik bir alanda yeni ve modern bir müze binası inşa edilerek ziyarete açılmıştır.
Etnografya Müzesi: Bina 19. Yüzyılda Neo-klasik tarzda, meyilli bir teras üzerine inşa edilmiştir. Binanın 1831 yılında St.Roch Hastanesi olarak kullanıldığı; 1845 yılında Fransızlar tarafından onarılarak fakir Hıristiyan aileleri için bir bakımevine dönüştürüldüğü bilinmektedir. Aynı bina daha sonra Hıfzıssıhha Müessesi ve Sağlık Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılmıştır. 2 Aralık 1984 tarihinde Etnografya Müzesi olarak kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir.
Atatürk Müzesi: Kordon'daki iki katlı konak, Osmanlı ve Levanten mimarisi karışımından meydana gelen Neo-Klasik tarzda bir yapıdır. 1862 yılında yapılan tarihi konak 1927 yılında Belediye tarafından Atatürk'e armağan edilmiştir. Atatürk’ün İzmir'e geldiğinde kaldığı ve çalışmalarını burada sürdürdüğü konak, 1941 yılında müzeye dönüştürülmüştür.
Tarih Sanat Müzesi: Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimleriyle Kültürpark Fuar alanındaki eski müze binası, her iki yanındaki binalarla birlikte onarılarak Tarih ve Sanat Müzesi adıyla bir kompleks oluşturulmuştur. Söz konusu yapı müze olarak tahsis edilmiş ve Şubat 2004 tarihinde hizmete açılmıştır.
Bergama Müzesi; Bergama’da ilk müze 1900-1913 yılları arasında Akropol’deki Aşağı Agora’nın yanında kurulmuştur. 1936 yılında yapımı tamamlanarak ziyarete açılan Müze, Bergama ve yakın çevresindeki kazılardan çıkan eserlerin sergilendiği yerel nitelikte bir müzedir. Bergama Müzesi Arkeolojik ve Etnografik eserlerin sergilendiği iki ana bölümden ibarettir.
Arkeolojik eserlerin bulunduğu bölüm 1997 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.
Çeşme Müzesi: Çeşme Arkeoloji Müzesi; II. Beyazıt Döneminde, 1508 yılında inşa edilen Çeşme Kalesi içinde yer almaktadır. Barbaros Kulesinde yer alan Arkeoloji Salonu’nda, 1965- 1983 yılları arasında Ildırı Köyündeki Erythrai Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarından elde edilen ve Çeşme civarından toplanan arkeolojik buluntular sergilenmektedir. İzmir Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Çeşme Bölgesinden büyük bir grup eser de 1996 yılında Çeşme Arkeoloji Müzesine nakledilmiştir.
Efes Müzesi: Efes’te yapılan ilk kazılarla ortaya çıkarılan eserler, İzmir, İstanbul, Viyana ve Londra müzelerine götürülmüş ve buralarda sergilenmektedir. 1929 yılında ilk olarak Selçuk’ta bir depo oluşturulmuş ve kazılardan çıkarılan eserler buraya getirilmiştir. 1964 yılında müzenin bugünkü güney bölümü, 1976 yılında da kuzey bölümü inşa edilerek genişletilmiştir. Müze, Arkeoloji ve Etnografya (arasta) olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Günümüzde eser sayısı 60.000’i geçmiştir.
Ödemiş Müzesi: Müze binasının inşaatına 1977 yılında başlanmış olup, 1983 yılında tamamlanmıştır. Müzenin yapımıyla, İzmir Arkeoloji Müzesi ve Tire Müzesi'nde korumaya alınan eserler her iki müzeden de devir alınmıştır. Diğer taraftan kronolojik bütünlüğü sağlamak amacıyla ihtiyaç duyulan arkeolojik ve etnografik eserler ile sikke örnekleri çeşitli müzelerden seçilerek Ödemiş Müzesi'ne intikal ettirilmiştir.
Tire Müzesi: Tire Müze Müdürlüğü, tahsisli kendi binasında hizmet vermektedir.
Bugünkü hizmet binasından önce, 1936 yılında Yahşi Bey Zaviyesi içinde tahsis edilen bölümde müzecilik faaliyeti sürdürülürken, Bakanlık tarafından bugünkü müze binası yaptırılmış ve 1971 yılından itibaren şimdiki modern binasında faaliyetlerini yürütmektedir.
Müzenin, Arkeoloji ve Etnografik Eser Teşhir Salonları bulunmaktadır.