Anasayfa / Müzeler

İznik'te bulunan 1700 yıllık sandık lahit müzeye taşındı

Bursa'nın İznik ilçesindeki Hisardere nekropolü arkeoloji kazılarında bulunan ve milattan sonra 3'üncü yüzyılda yapıldığı belirtilen içinde mumyalar bulunan Roma dönemine ait sandık tipi lahit müzeye taşındı.

 

Yaklaşık 8 ton ağırlığındaki sandık tipi lahit, vinç aracılığıyla bir traktörün römorkuna yüklendi. Lahit, İznik Müze Müdürlüğünün başkanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç'in bilimsel danışmanlığındaki heyet tarafından İznik Müzesi'ne getirildi.

Doç. Dr. Meriç, gazetecilere yaptığı açıklamada, lahdin kapağının üstünde rastlanan mozaiklerin Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ve Bursa Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı uzmanlarının çalışmasıyla kaldırıldığını söyledi.

Nikaia'nın mezarı olduğu doğru değil

Bazı medya kuruluşlarında çıkan Nikaia'nın mezarı olduğu konusundaki söylemlerin gerçeği yansıtmadığını aktaran Aygün Ekin Meriç, "Bilimsel bir dayanağı yoktur. Lahdin içinde 1700 yıl önce yaşamış yazıtta belirtilen 'Astyris' isimli kız ve annesi 'Nigreine' vardır. Bulunan lahit müzeye getirildi. Bundan sonraki süreçte tüm bulgular laboratuvar ortamında incelenip en sağlıklı analizler yapılarak, İznik tarihine ışık tutacak."

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç, “M.Ö. 3’üncü yüzyıldan kalma sandık tipi lahit, fakat ilk defa içerisinde iki kişi bulduk” dedi.

Doç. Dr. Aygün Ekin Meriç: Bu lahit, aile için kullanılan bir mezar.

Daha önceki lahitlerin hep tek kişilik olduğunu söyleyen Meriç, “Bu lahit, aile için kullanılan bir mezar. İçerisinde de anne ve kızı var. Lahdin üzerinde ise “Astyris: Sevgili annem Nigreine için kendim satın aldım bu lahdi” yazmaktadır. Bu lahit, Hristiyanlıktan hemen önce geç Roma dönemine aittir. Bundan sonraki süreci Bursa Bölge Restorasyon ve Konservasyon Kurulu götürecektir. Daha önceden İznik Hisardere bölgesindeki lahitler açılmış gibi duruyor ve içlerinden su çıkıyordu. Bu lahit hiçbir şekilde açılmamış, ilk günkü gibi orijinalliğini korumaktadır” diye konuştu.

“Bu cesetler bizim için çok önemli, çünkü üzerlerinde giysileri var” diyen Doç. Dr. Meriç, şöyle devam etti:
“İçerisinde mezar hediyeleri var. Bununla alakalı Bursa Bölge Restorasyon ve Konservasyon Kurulu inceleme yapacak. İlk süreçten bu yana 5 kadın çalıştık ve 2 kadının cesetlerinin çıktığı lahitin müzeye getirilmesini sağladık.”

lahdin kitabesindeki yazı

Bu arada, lahdin kitabesinde ''Ben Astyris, bu lahdi çok sevgili annem Nigreine ve kendim için satın aldım.'' yazdığı belirtildi.

AA - DHA