İznik'teki Roma surlarını saran incir ağaçları temizlendi
Bursa'nın İznik ilçesinde Roma döneminden kalan 822 metre uzunluğundaki tarihi su yolunu saran incir ağaçları taşları yerinden kaldırdı. Yıkılması an meselesi olan tarihi kemer bir an önce restore edilmeyi bekliyor.
İznik’in tarihini bilen gezi rehberi yazarı ve aynı zamanda Kültür Bakanlığı kokartlı tur rehberi olan Bilal Çağatay Erentürk, önceki gün gezi gurubu ile birlikte tarihi su kemerlerini inceledi. Erentürk, kemeri oluşturan taşların içerisinden çıkan ağaç köklerinin tarihi dokuya zarar verdiğini kaydederek, antik su yolunda yıkılmalar meydana geldiğini ve tarihi dokunun yıkılması söz konusu olduğunu söyledi.
TAM 2 BİN YIL ÖNCE YAPILMIŞ
Kokartlı tur rehberi Erentürk, şöyle konuştu; “Yaklaşık 2 bin yıl önce Romalılar, şehir halkının içme suyunu karşılamak için yamaçlardan akan suları kanal vasıtasıyla şehre akmasını sağlamışlar. Bunun için de 822 metre uzunluğunda su kemeri inşa etmişler. Ancak şuan en büyük sıkıntımız kemeri oluşturan taşların içerisinden çıkan ağaç kökleri. Antik su yoluna bu kökler oldukça zarar veriyor. Birçok yerde maalesef yıkılmalar meydana gelmiş. Uzmanlar bunu daha iyi analiz edecektir ancak, ileride bu tarihi dokunun yıkılması söz konusu. Tarihi su kanalının kemer bölümünün bir kısmı restore edilmiş ve o bölüm kurtarılmış. Ümit ediyoruz ki kalan kısımlarda kurtarılır”
SU KANALININ TARİHÇESİ
İznik'in doğusunda, surların dışında, Elmalıdağ eteklerinde Katırcı İni ile Berber Kayası uzantısındaki doğal mağaradan çıkan su bir kanal ile kente Roma döneminde nakledilmiş olup, kanal bugün de ayakta. Doğal kayalığın ağız kısmı bir duvarla dışarıya doğru uzanmakta, buraya yakın bölümde oluşturulmuş Tarihi Su Yolları havuza su doldurulup dinlendirilmekteydi. Havuzun çevresinde görülen rektogonal, kolosal kesme taştan mimari parçalar burada arkeolojik bir yapının varlığını işaret etmekte. Suyu nakleden kanal ilk önce kuzeybatıya sonra batıya dönerek kente, Lefke Kapı'nın güneyindeki çeşmeye ulaşmakta. Su kanalının Roma döneminde İmparator Hadrian'ın (117-138) buyrukları ile yaptırıldığını kent surlarındaki bir kuleye ters şekilde konmuş olan bir kitabeden anlaşılmakta.
Halil Ataş - Sözcü