Anasayfa / Arkeoloji / Asya

Japonya’da kadın şaman figürlü 2100 yıllık çömlek parçası bulundu

Japonya’da, yaklaşık 12 x 16,3 santimetre ebatlarındaki 2.100 yıllık çömlek parçası üzerinde, kuş kostümü giymiş bir şaman çizimi bulundu. Şaman figürünün büyük olasılıkla bir kadına ait olduğu tahmin ediliyor.

 

Japonya’nın batısındaki Nara prefektörlüğündeki Yayoi döneminden kalma mezarların yer aldığı bir mahallede yer alan Shimizukaze antik kalıntılarında  sürdürülen arkeoloji kazıları sırasında bulunan kırık çömlek parçasında, bir kadın şamana ait olduğu düşünüle çizim ortaya çıkarıldı.

Japonya’da daha önce de  keramik kaplar üzerine her iki kolunu da yana açmış şekilde çizilmiş 19 tane şaman figürü bulunmuştu. Ancak bu çizimlerde figürlerin göğüsleri daireyle çizildiğinden, şamaların kadın mı, erkek mi olduğu konusunda belirsizlik vardı.

12 cm x 16,3 cm ölçülerinde bir çanak parçası üzerinde keşdefilen son çizimdeki figürün ise kadın olma ihtimali daha güçlü görünüyor. Kökeni MÖ 100 yılındaki Yayoi döneminin ortalarına kadar uzanan çömlekteki figürde  iki göz, bir burun, bir ağız ve beş parmak olduğu gözüküyor ve görünüşe göre resmedilen kişi bir kuş kostümü giymiş.

Dini törenlerde, eski bir şamanın bir kuş kostümü giyerek kuşlar tarafından taşındığı düşünülen tahıl ruhlarını çağırmak için kollarını açarak rol yaptığı düşünülüyor.

Antik dönem çalışmalarında uzmanlaşmış Doshisha Üniversitesi’nin eski bir profesörü olan Kazuhiro Tatsumi, “Kanat çırpıyormuş gibi yaparak bereketli bir hasat geçmesi için dua etmiş olabilirler.” diyor.

Shimizukaze kazı alanı, bir hendekle çevrili olan ve büyük çapta bir Yayoi dönemi yerleşim yeri olarak bilinen Karako Kagi bölgesinin yaklaşık 600 metre kuzeyinde yer alıyor. Şu ana kadar iki bölgede toplam 450’den fazla üzerine çizim yapılmış pişmiş toprak çanaklar bulundu.

Kaynak: Mainichi.jp Çeviri: Elifnur Bingöl - Arkeofili.com