Japonya'daki arkeolojik sır, bulunan hasır sepetle çözüldü
Japonya'nın çevresindeki arkeolojik kazılarda bulunan ve ne işe yaradığı bir türlü çözülemeyen kesik piramit şekilli gizemli ahşap çerçevelerin ne için imal edildiği çok büyük olasılıkla anlaşıldı.
Japon arkeologlar yıllardır çeşitli arkeoloji kazılarda bulunan, 50'ye yakın kesik piramidal yapıdaki ahşap çerçevelerin ne işe yaradığını çözmeye çalışıyorlardı. Gizemli tuhaf ahşap kutular, chinquapin ağacı türü olan castanopsis cuspidata'dan yapılmıştı.
Gizemli tuhaf ahşap şekiller çoğunlukla, Yayoi Çömlekçilik Kültürü dönemi (Yayoi Pottery Culture period (İ.Ö 300, İ.S. 300) ve Kofun dönemine (3.yy'dan 7. yüzyılların sonlarına doğru) ait buluntuların çıktığı tarihi yerlerde bulunmuştu.
Tabandan tepesine uzunluğu 9 santimetre, taban genişliği 11 cm ve taban çıkıntı yüksekliği 3.5 santimetre olan yamuk şeklinde ahşap kutuların srıırını çözmek için pekçok varsayım ortaya atılmıştı. Sıradışı şeklilli, piramidi andıran kesik karesel biçimli ahşap çerçeveler için ortaya atılan mantığa en uygun teoriler; onların balık avlamak için kullanılan bir tür su mekanizması (aquascope) ya da huni benzeri bir nevi aktarma kabı olarak kullanıldığıydı.
Fakat gizemli ahçap çerçeveler için ortaya atılan tüm teorilerin asıl görevinden çok uzak olduğu anlaşıldı.
Japonya'nın Nara prefektörlüğünde yer alan Kashihara kenti yakınlarındaki Seta arkeoloji sitesine keşfedilen bir hası sepet, gizemli ahşap kutuların aslında ne işe yaradığını, büyük ihtimalle ortaya çıkardı.
Bulunan sepet yaklaşık 30 cm çapında bir yuvarlaktı ve bir çeşit sasa bambu otunun sapları ile dokunmuştu.
Uzun süredir arkeologları şaşırtan gizemi ahşap çerçeveler, Ince işçilikle dokunan sepet için üretilmiş tabanlıklar olabilir. Kashihara'da Seta bölgesinde gerçekleşen arkeolojik kazılarda bulunan, dokuma sepetinin tabanına gizemli çerçeveler adeta bir ayakmış gibi oturuyor.
Nara Ulusal Kültür Araştırmaları Enstitüsü'nün 21 Haziran'da bulduğu hasır sepetin bir arkeojik sırrı çözdüğüne inanılıyor ve bu güne dek bu ahşap gizemli çerçeveler konusunda ortaya atılan spekülasyonlara son vermesi bekleniyor.
Sepeti keşfeden arkeologlara göre; bugüne dek ne olduğu anlaşılmayan ahşap standların, sepetin doğrudan toprağa dokunmasını önlemek için kullanılan bir aparat olduğu anlaşılıyor.
Kesik kare piramitler şeklindeki bu ahşap çerçeveler daha önce balık avlamak için bir akuakkop olarak veya bir huni olarak kullanıldığı düşünülüyordu.
Arkeologlar; sepetin, yiyecek taşımak veya depolamak için kullanılan günlük bir ihtiyaç malz olabileceğini belirtti.
Asahi Shimbun gazetesinden Yuya Tanaka'nın haberine göre; Meiji Üniversitesi Obsidyen ve Lithik Araştırmalar Merkezi'ndeki arkeobotanik araştırmacısını ziyaret eden Yuka Sasaki, Bu maddenin değerli bir malzemeyi taşımak ya da depolamak için kullanıldığını düşünüyoruz. Örgüye baktığımızda sepet yaklaşık 0,3 milimetrelik uzunluklarla tutarlı boşluklarla ince işçilikle dokunmuş. O yüzden ben günlük sıradan işler için örüldüğünü tahmin etmiyorum" dedi.
www.arkeolojikhaber.com