Kadıköy Belediyesi'nin çeşme savunması
Ladikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çeşmesi’nin restore edilmek için yıkılmasına yönelik tepkileri üzerine alınan Kadıköy Belediyesi yaptığı basın açıklaması ile kendini savundu ve 1996 yılında Kadıköy ve Havalisi Camii Yapma Onarma Derneğinin restorasyonu sırasında tahribat olduğunu iddia etti.
Kadıköy Belediyesi'nin konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
Kadıköy Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan Ladikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çeşmesi’ne dair bazı medya organlarında çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Rasimpaşa Rıhtım Caddesi’nde yer alan tarihi Lâdikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çeşmesi, yanı başındaki namazgâhla birlikte 1793 yılında III. Selim’in çuhadarlarından Ahmet Ağa tarafından Haydarpaşa Çayırı’nın kenarında yaptırılmıştır. 1980 yılında çeşmeye su getiren kanal kırılmış, çeşme susuz kalmıştır.
Çeşmeyle ilgili 1996 yılında Kadıköy ve Havalisi Camii Yapma Onarma Derneği tarafından yapılan çalışma sırasında, çeşme tahrip edilmiş ve özelliğini büyük ölçüde kaybetmiştir.
Çeşmenin boyutunda ve içeriğinde yapılan değişiklikler tespit edilmiş olup bu durum 11.06.2008 tarih ve 1260 sayılı İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararında belirtilerek projenin yeniden hazırlatılmasına karar verilmiştir.
Çeşme, Kadıköy Belediyesi’nin tarihi yapıların korunması amacıyla ilçe sınırları içinde tarihi eserlerin restorasyonuna yönelik proje çalışmaları kapsamında restorasyon programına alınmıştır.
Bu kapsamda mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Ladikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa çeşmesinin restorasyon çalışmalarını yapmak amacıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden izin alınarak rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri 2011 yılında hazırlanmıştır.
İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 30.10.2014 tarih 2232 sayılı kararı ve bu kararın ekinde yer alan rölöve restitüsyon, restorasyon projeleri ile çalışmalara başlanmıştır.
Restorasyon tekniğine uygun olarak mevcut çeşmenin sökümü yapılmıştır. Bu esnada tespit edilen muhdes (sonradan eklenmiş olan) parçalar elle sökülmüş olup çeşmenin asıl parçaları yeniden yapımında kullanılmak üzere koruma ve kayıt altına alınmıştır.
Yapımı kısa sürede tamamlanacak çeşmeye ilişkin Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun projesine aykırı hiçbir uygulama yoktur.
Ladikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çeşmesi projesi tarihi kent dokularının ve kentsel – kültürel mirasın korunması amacıyla üye belediyeler arasında işbirliği ve deneyim alışverişi sağlayan Tarihi Kentler Birliği’nin düzenlediği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında ödüle değer bulunmuştur. Bunun yanı sıra Ladikli Çuhadaroğlu Ahmet Ağa Çeşmesi komşuluğunda bulunan yıkılmış haldeki tescilli ahşap iki yapı belediyemiz tarafından restore edilerek Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi olarak hizmete açılmıştır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.