Kalehöyük arkeoloji kazıları eser deposu İş Bankası'na emanet
Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü arkeologlarınca 1985 yılından bu yana 33 yıldır aralıksız çalışmaların sürdürdürüldüğü ve bugüne kadar 2 bini aşkın eserin ortaya çıkarıldığı Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük kazılarına İş Bankası da destek veriyor.
Türkiye'nin kültür mirasının korunmasına katkı sağlamak amacıyla önemli arkeolojik çalışmalara destek verdiklerini açıklayan Türkiye İş Bankası yetkilileri, Kırşehir Kaman'da kazı çalışmalarını sürdüren Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsüne daha önce arkeolojik buluntuların zarar görmeden hızlı ve kolayca incelenmesi amacıyla daha önce özel nitelik bir x-ray cihazı temin ettiklerini söylediler.
İş bankası bu yıl Enstitü ile yeni bir iş birliğine daha giderek, kazılarda çıkarılan seramik parçaları saklamak üzere 1990 yılından bu yana kullanılan deponun onarılarak yenilenmesini üstlendi. İş Bankasının verdiği destekle kazılardan çıkan tarihi buluntuların uygun akademik koşullarda korunarak, en iyi şekilde gelecek kuşaklara aktarılması sağlanmış olacak.
Suat Söze: Arkeolojik çalışmalara ilişkin desteğimizi genişletiyoruz
Kaman Kalehöyük kazı alanında incelemelerde bulunan İş Bankası Kurumsal İletişim Koordinatörü Suat Sözen, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ekonomik kalkınmanın yanı sıra toplumsal hayatın gelişiminde de öncü rol üstlenen İş Bankasının, geçmişten bugüne ihtiyaçlara uygun olarak eğitim, çevre ve kültür sanat alanlarında uzun soluklu, yaygın, sürdürülebilir sosyal sorumluluk projelerinin hayata geçirdiğini belirtti.
Sözen, bu anlayış çerçevesinde, Anadolu'nun tarihi ve kültürel zenginliğinin gün yüzüne çıkartılması, bu topraklardaki tarihi mirasın aydınlatılması ve gelecek nesillere aktarılması yönündeki bilimsel çalışmaların devam etmesi için de çaba gösterildiğini ifade etti.
Yüzyıllarca birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu'da çok sayıda antik kentte kazı çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Sözen, şunları kaydetti: "Ülkemizin kültürel mirasının gün yüzüne çıkarılması, koruma altına alınarak gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması, kültürel miras bilincinin pekiştirilmesi, kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımızda öncelik verdiğimiz hususlar arasında yer alıyor. İş Bankası olarak, Kaman'ın yanı sıra Patara ve Zeugma'da sürdürülen kazı çalışmalarına uzun soluklu bir biçimde destek veriyoruz. Arkeolojik kazılara ilişkin bu desteğimizi önümüzdeki dönemde duyuracağımız yeni işbirliklerimiz ile daha da genişleteceğiz. Her kazı alanının, bulunduğu bölge için kalkınma fırsatları barındırdığını da dikkate alacak olursak, çalışmaların bu yönüyle de çok önemli olduğunu düşünüyoruz."
Dr. Sachihiro Omura: Arkeoloji bir usta-çırak işi
Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Dr. Sachihiro Omura da çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Türkiye'ye 44 yıl önce geldiğini ve çalışmalarına Ankara Üniversitesinde başladığını aktaran Omura, kazı çalışmalarını eşi arkeolog Masako Omura ile devam ettirdiğini dile getirdi.
Anadolu'nun büyük bir kültürel zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Omura, şöyle konuştu: "Burada çalışmak, dünya tarihini okumak demektir. Kalehöyük'te şimdiye kadar 4 bin 300 sene öncesine ulaştık. 30 yılda 7 medeniyeti ortaya çıkardık. Yerin altında hala ulaşamadığımız tarih katmanları var. Kazımız 32 senedir devam ediyor, daha da kazılacak çok yer var. Bu, bir neslin bitirebileceği bir iş değil. Arkeoloji bir usta-çırak işi. İş Bankasının sağladığı katkıyı Türkiye'de özel sektörün desteği açısından önemli buluyorum."
Ali Güneş, Abdullah Yıldiz - AA