Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Kalehöyük'te arkeolojik kazılar yeniden başladı

Kırşehir kent merkezindeki Kalehöyük arkeoloji kazısı yeniden başladı.

 

Kırşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Kırşehir Valiliği, Kırşehir Belediyesi ve Ahi Evran Üniversitesi işbirliğinde yürütülen arkeolojik kazıların bu yıl da devam etmesi kararlaştırıldı.

Önceki yıllarda 550 metrekarelik alanda yapılan kazılarda höyükte Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma ve Hellenistik dönem tabakalarının varlığı ortaya çıkarıldı. Yeniden başlatılan kazılarda, tabakaların altında olduğunu düşünülen Frig, Hitit ve diğer Tunç Çağ kültürleri ile Kalkolitik döneme ait kalıntı ve buluntulara ulaşılması hedefleniyor.

Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli başkanlığında yürütülen çalışmalar, 2009 yılında Alaadin Camisi’nin restorasyonu sırasında başladı.

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci de konuya ilişkin açıklamasında, kazı çalışmalarıyla kalenin turizme açılması ve şehrin ticaretine katkı sağlanmasının hedeflendiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kalehöyük ve çevresinde arkeolojik ve kültürel değerlerin korunarak yaşatılması, alana getirilen yeni fonksiyonlarla Kalehöyük alanının Kırşehirliler tarafından kullanımının sağlanması, kazı evi ile arkeolojik çalışmalarda çıkarılan parçaların Kırşehir halkı ile paylaşılması, kendi tarihi değerlerimizi koruması amaçlanmaktadır."