Anasayfa / Aktüel

Kapadokya'nın peyzajını kurtarmak için ilgili kurumlara koordinasyon uyarısı

Kapadokya'daki yol inşaatı kamuoyundan büyük tepki çekerken, arkeolog Nezih Başgelen "Kapadokya'da yol yapımı gerekçesiyle bugüne kadar iş makinaları ile yapılanlar bir yanda kendi koruma mevzuatımıza mevcut sit kararlarına öte yanda da Avrupa Peyzaj Sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerimize tamamen aykırıdır" uyarısı yaparak ilgili kurumların koordinasyona geçmesini istedi. Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu ise çalışmaları "züccaciye dükkanına fil sokma projesi" olarak yorumladı.

 

Kapadokya Alan Başkanlığı'nın "Göreme- Ortahisar Yol Projesi hakkında Kamuoyu Açıklaması"na rağmen yolun tarihi alana zarar vermeyeceğine kimse ikna olmadı.

Sosyal Medyadan tepki yağdı

Yol İnşaatına tepkiler artarken özellikle sosyal medya üzerinden "uygulamaya isyan eden yorumlar ayyuka çıktı. Özellikle sosyal medyanın etkili kurumlarından, alanında uzman Tarihçi, Akademizyen, Sanatçı, Sanat Tarihçisi, Kültür ve Doğa dostu isimlerden müteşekkil Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu ise çalışmaları "züccaciye dükkanına fil sokma projesi" olarak yorumladı.

Hem koruma mevzuatımıza hem mevcut sit kararlarına hem de Avrupa Peyzaj Sözleşmesine aykırı 

Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu sözcülerinden ünlü editör Arkeolog Nezih Başgelen ise yaptığı açıklama ile uygulamanın hem koruma mevzuatımıza hem mevcut sit kararlarına hem de Avrupa Peyzaj Sözleşmesine aykırı olduğuna dikkat çekti.

Başgelen'in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Türkiye Avrupa Peyzaj Sözleşmesi'ni 20 Ekim 2000 tarihinde imzalamış, 10.06.2003 tarih ve 4881 sayılı Kanun no ile de TBMM’de onaylamıştır.

17 Temmuz 2003 tarihinden itibaren de yürürlüğe girmiştir. Sözleşme ile her ülke tüm topraklarındaki kendi peyzajlarını belirleyeceğini, bunların özelliklerini ve bunları dönüştüren baskıları çözümleyeceğini, değişiklikleri kaydedeceğini, Peyzajların özel önlemlerle korunması, yönetimi ve planlanmasına ilişkin ulusal peyzaj politikalarını oluşturacağını ve uygulayacağını, Peyzaj politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında ilgili kamu kurumlarının, yerel ve bölgesel otoritelerin ve ilgi gruplarının katılımını sağlayacak prosedürleri oluşturacağını, Peyzajı, bölge ve şehir planlama politikaları ve kültürel, çevresel, tarımsal, toplumsal ve ekonomik politikalarının yanı sıra peyzaj üzerinde doğrudan veya dolaylı etkisi olabilecek diğer tüm politikalarla bütünleştireceğini taahhüt etmiştir. Benzersiz Peyzaj değerleriyle ünlü Kapadokya'da yol yapımı gerekçesiyle bugüne kadar iş makinaları ile yapılanlar bir yanda kendi koruma mevzuatımıza mevcut sit kararlarına öte yanda da Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerimize tamamen aykırıdır. Bu tip uygulamalar devam ederse ülke turizmimizin bu eşsiz yöresinin benzersiz peyzaj değerlerinin bir bölümü bir daha geri gelmemecesine zarar görecektir.

Bir an önce ilgili kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlayarak sözleşmenin gerektirdiği koruma yükümlülükleri sağlamak durumundayız.

Bir an önce koordinasyon sağlayarak Kapadokya Bölgesi ile ilgili aldığımız koruma kararlarının titizlikle uygulamasını sağlamak zorundayız. Kapadokya UNESCO'ya öncelilkle alınmış bir dünya miras alanıdır, bu açıdan yol yapımının oluşturacağı çevresel etkileri en üst hassasiyetle değerlendirmemezi gerekmektedir."