Karain Mağarası Antalya
Karain Mağarası Antalya
Yeri: Akdeniz Bölgesi, Antalya
Boylam: 30˚34’ Doğu
Enlem: 37˚05’ Kuzey
Kriter: (iii), (vi)
Kategori: Kültürel
Karain Mağarası, Anadolu ve Yakın Doğu tarihi açısından önemli bir paleolitik merkezdir. Karain Alt Paleolitik'ten geç Roma dönemine kadar görülen yerleşim izleri ile Anadolu arkeolojik çalışmalarında önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Yeryüzünde bilinen paleolitik mağaraların çoğu sadece bir dönemi temsil ederken Karain Alt, Orta ve Üst olarak kesintisiz bir katmanlaşma göstermekte ve bu katmanlardan elde edilen veriler, özellikle Avrupa ve Yakın Doğu arasındaki bağlantılar ve göç yolları hakkında fikir vermesi açısından önem taşımaktadır. Karain'den ele geçirilen Anadolu'da bilinen en eski insan kalıntılarının yanısıra mağarada ortaya çıkarılan taşınabilir sanat ürünleri Anadolu sanatının ilk örnekleridir. Ayrıca, verdiği bitki ve hayvan kalıntıları ile Batı Akdeniz'in eski çevresinin ortaya konmasında önemli bir rol üstlenmektedir.
Karain Mağarası doğal bir mağara olup birbirlerinden kalsit duvarlarla ayrılmış yedi boşluktan (A, B, C, D, E, F, G gözleri) oluşmaktadır.
İnsanlığın avcı-toplayıcı yaşamının hemen hemen tümevrelerini (Alt, Orta ve Üst Paleolitik) ve ilk besin üretimine geçiş koşullarının hazırlandığı evreleri (Epipaleolitik) gün ışığına çıkarmaya olanak vermesi açısından yalnızca Anadolu’nun değil, aynı zamanda dünyanın önemli mağaralarının başında gelmektedir.
Konum: Karain Mağarası Yağca Mahallesi Döşemealtı / ANTALYA
Şehir: ANTALYA
Tatil Günleri
Giriş Ücreti 5 TL
Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi 08:00 - 19:00
Kış Dönemi 08:00 - 17:00
Hizmetler
Müzekart Satış