Anasayfa / Etkinlikler

Kayıp Roma Başkenti Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri kitaplaştı

Kayıp Roma Başkenti Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri kitabının tanıtım programı, Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi’nde gerçekleştirildi.

 

2022’yi Nikomedia Yılı ilan eden İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in öncülüğünde  21 Nisan 2022 tarihinde kurulan Nikomedia Kazıları İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı, antik şehir için ilk tanıtım etkinliğini gerçekleştirdi.

Kocaeli Arkeoloji Müzesi Bahçesi’nde (Eski tren garı) gerçekleşen lansman ve Kayıp Roma Başkenti Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri kitabının tanıtım programına İzmit Kent Orkestrası konser verirken, İzmit Halk Dansları ekibi ‘Lirik Dans Gösterisi’ gerçekleştirdi.

Etkinliğe Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük, İl Kültür Turizm Müdür Yardımcısı Ayhan Zeren, Nikomedia Kazıları İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Yavuz Ulugün, Nikomedia Kazıları İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı Genel Sekreteri Hakime Özgüven, Numan Gülşah, Doç. Dr. Tuna Şare Ağtürk, Sertaç Turgut, Emel Aracı, Müzeyyen Ünal, Fuat Biçici, EMEP il Başkanı Arzu Erkan, CHP İl Başkan Vekili Nazım Gençtürk, Vatan Partisi İl Başkanı Yalçın Arslan, CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, CHP Derince İlçe Başkanı Elvan Sarım, CHP Çayırova İlçe Başkanı Cihan Soyluçiçek, CHP Körfez İlçe Başkanı Bülent Yıldız, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Songül Kaya, DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük, Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Özcan Çakır, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ali Elma, Kocaeli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ayşe Engin Arısoy, Kocaeli Doğa Sporları Kulübü Başkanı Berna Ayakta Şerifi, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Kocaeli Şube Başkanı Yüksel Öztürk, İç Mimarlar Odası, STK ve dernek yöneticileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Fatma Kaplan Hürriyet: Arkadaşlarımızla birlikte çok ciddi emek veriyoruz

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet lansman programında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “Biz bugün heyecanlıyız, bir o kadar mutlu ve gururluyuz. Çünkü 2 yıl önce çok inanarak, büyük bir kararlılıkla ‘Zor, yapılamaz, ikna edemezsiniz, çok zorlanacaksınız’ demelerine rağmen biz kararlılığımızdan, inancımızdan, bu kente olan sevgimizden ve bu kente aşkımızdan bu kente daha fazla nasıl katkı sunabiliriz idealimizden vazgeçmedik. 2 yıl önce başladığımız çalışmaların bugün yavaş yavaş meyvelerini almaya başladık. Bu kenti seviyoruz ve bu kentin klasik belediyeciliğin ötesinde kültür, sanat, tarih, turizm, her anlamda öncü olmasını istiyoruz. Bu konuları da tabana yaymak, halkla paylaşmak istiyoruz. Kentin ilerlemesi için, bunu kıymetli bir varlık haline getirmek için arkadaşlarımızla birlikte çok ciddi emek veriyoruz. Nikomedia Kazıları İzmit Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın ve vakfımızın mütevelli heyetinde yer alan Doç. Dr. Tuna Şare Ağtürk’ün hazırladığı “Kayıp Roma Başkenti Nikomedia’nın Renkli Rölyefleri” adlı kitabın tanıtımına öncelikle hepiniz hoş geldiniz demek istiyorum. İzmit’in 3 bin yıllık tarihini ortaya çıkarmak için göreve geldiğimizden beri üzerinde duruyoruz. Böylesine ihtişamlı bir tarihin, ayaklarımızın altında yatıyor olması, üstünün örtülü olması bu kent için büyük bir kayıptı. Bizler de bu tablonun farkında olarak seçimlerden önce bir söz verdik. Sanayi kenti İzmit’i; sözde değil özde olarak, tarih ve turizm kenti haline getirmek için kollarımızı sıvadık. “İzmit’in tarihine sahip çıkmak, İzmit’e sahip çıkmaktır” diyerek Bunun için defalarca Turizm ve Kültür Bakanlığıyla görüşmelerimiz oldu. Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü ve Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Daire Başkanlığına ziyaretlerde bulunduk. 3000 yıllık tarihi geçmişe sahip olan ama sanayiyle Körfeze sıkışmış bir şehrin tarihine sahip çıkmamız gerekiyordu” dedi. 

Yavuz Ulugün:  Bu kentin Bitinya Başkenti olarak bir iddiası olması lazım

Programda konuşan Nikomedia Kazıları İzmit Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı Başkan Yardımcısı Yavuz Ulugün, “Hiç rüyanızın gerçek olduğunu gördünüz mü? Böylesi bir tarihe sahip olup da bunu çok da değerlendiremeyen bir kentiz. Bunu değerlendirememek bizim ayıbımız. Bugün bu rüyanın gerçekleşmesinin tek sebebi sevgili başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet. Hep birlikte kutlayalım. Kıymetini bugün de anlıyoruz ama yarınlarda çok daha fazla anlayacağız. Çünkü kentin çehresi değişecek. Burada turistik hareketlilik başlayacak ve bu ciddi bir ekonomidir. Bu kentin Bitinya Başkenti olarak bir iddiası olması lazım. Buradaki arkeoloji müzesinin de bir iddiası olması lazım. Bitinya Bölge Müzesi olmalı” dedi. Turgut, Emel Aracı, Prof. Dr. Namık Kemal Döleneken, Naciye Özdemir, Haluk Ulusoy ve Müzeyyen Ünal