Anasayfa / Arkeoloji / Amerika

Kazak arkeologlar Kızılderililerin kökenlerini araştırıyor

Kazakistanlı bir grup arkeolog Kızılderililerin Orta Asya ile bağlantılarını araştırmak için Amerika'da inceleme yapıyor. Yıllardır merak edilen "Kızılderililer Türk mü?" sorusuna olumlu cevabı savunanlar bu araştırma ile önemli bir adım daha atabilecek.

 

Kazak arkeologlardan oluşan "Atalarımızın Ayak İzinde" adlı araştırma grubu, Kızılderililerin Orta Asya ve Sibirya'dan Kuzey Amerika'ya göçlerinin rotaları hakkında veri topluyor.

Araştırmacılar, Orta Asya'da yaşayan Türk-Altay kavimlerinin Kuzey Amerika'daki Kızılderililer ile ortak bir kökeni bulunup bulunmadığını araştıracaklarını belirtti.

Kırım Haber Ajansı'nın (QUA) haberine göre; araştırma grubu, Kızılderililerin Orta Asya ve Sibirya'dan Kuzey Amerika'ya göçlerinin rotaları hakkında veri topluyor.

Ayrıca genetik olarak da Sibirya ve Altay bölgesindeki Türk toplulukları ile Kızılderililerin benzer gen havuzuna sahip oldukları belirtiliyor. Bu görüşe Michigan Üniversitesi, Rusya Bilimler Akademisi Genetik ve Sitoloji Enstitüsü de destek verdiklerini açıkladı.

BERİNG BOĞAZI BAĞLANTISI ARAŞTIRILACAK

Araştırma grubuna göre Altay bölgesindeki Türk kabileleri birkaç bin yıl önce Bering Boğazı'nı kullanarak Kuzey Avrupa'ya göç etti. Taşlara kazınmış petrogliflerin de bu yargıyı kanıtladığı belirtiliyor.

KAYA RESİMLERİ BENZERLİK GÖSTERİYOR

ABD'nin Arizona eyaletindeki Sonoran Çölü'nün dağlık bölgelerinde bulunan petrogliflerin, Kazakistan'ın Almatı şehrinin yakınındaki Tanbalı petroglifleri ile uyuştuğunu ifade eden araştırma grubu başkanı Sapar İskakov, bunun önemli bir bulgu olduğunu belirtti. İskakov, "Petrogliflerde, insanlar ve hayvanlar betimleniyor. Bazıları güneş başlı. Bu tarz petroglifler Altay dağlarında da bulundu. Tüm bu benzerlikler bizim ortak kökenimize işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

2012 YILINDAKİ ARAŞTIRMA GENETİK  BAĞLARI KANITLAMIŞTI

Amerikalı ve Rus antropologlar Kızılderililer’in genetik beşiğinin Orta Asya’nın Altay bölgesi olabileceğini 212 yılında bilimsel olarak ortaya çıkarmışrı.

Amerikalı ve Rus antropologların araştırmasında, Kuzey Amerika kıtasının ilk sakinlerinin genetik beşiğinin Sibirya’nın güneyindeki dağlık Altay bölgesi olduğu kanırlarla savunulmuştu.

ABD’deki İnsan Genetiği dergisinde yayımlanan araştırmayı yapanlardan Pennsylvania Üniversitesi Antropoloji bölümü Doçenti Theodore Schurr, Rusya, Moğolistan, Çin ve Kazakistan’ın kesiştiği Altay bölgesinin on binlerce yıldır çok sayıda halkın gelip gittiği kilit yer olduğunu belirtmişti.

KIZILDERİLER ORTA ASYALI

Araştırmaya göre, Amerika kıtasındaki ilk insanların ataları bu halklardan biriydi ve bugün Rusya Federasyonu’nun bir parçası olan Altay’dan 20 bin ila 25 bin yıl önce gelmişlerdi. Asyalılara ait genetik özelliklere sahip bu insanlar, o dönemde sular altında olmayan Bering Boğazı’nı geçmeden önce tüm Sibirya’yı katettiler.

Araştırmalarında, Amerikalı Kızılderililerin ve Güney Altay bölgesinde yaşayan yerli kavimlerin DNA’larında Y kromozomunu (babadan geçen) analiz eden bilim adamları, iki grubun paylaştığı ve bunlara özgü genetik mutasyonu bulmaya çalıştılar. Araştırmanın sonucunda, Amerikalı ve Rus antropologlar, her iki grupta da, anneden miras mitokondriyal genlerde de aynı genetik özellikleri buldular. Çalışmalarında bu mutasyonların ortaya çıkması için ne kadar zaman geçmesi gerektiğini hesaplayan bilim adamları, Altay genlerinin 13 bin ila 14 bin yıl önce Amerikalı yerlilerinkinden ayrıldığını tahmin ediyorlar.