Kazakistan Milli Müzesi 170 bin eser barındırıyor
Kuşu andıran mimarisi dikkat çeken ve ve 170 bini aşkın eser barındıran Kazakistan Milli Müzesi, turistlerden yoğun ilgi görüyor.
Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan ve 2014'te hizmete giren Milli Müze, kentteki diğer önemli yerlerden Kazak Eli Meydanı, Bağımsızlık Sarayı, Hazreti Sultan Camisi ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ile aynı bölgede yer alıyor.
Dışarıdan bakıldığında bir kuşu andıran müze, turistlerin en sık ziyaret ettiği mekanlardan biri olarak dikkati çekiyor..
74 bin metrekare kapalı alana sahip 9 katlı müzenin 16 bin metrekarelik sergi alanında Kazakistan'ın ve Kazak halkının tarihini, kültürünü, gelenek ve göreneklerini yansıtan 170 binden fazla eser sergileniyor.
Müzede Astana, Bağımsız Kazakistan, Altın, Eski ve Orta Çağ Tarihi, Etnografi ve Modern Sanat gibi özel salonlar, ulusal hazine ve tarih üzerine araştırmalar yapan Bilim ve Araştırma Enstitüsü, çocuk müzesi, çocuk sanat merkezi ve konferans salonu hizmet veriyor.
Uluslararası standartlara uygun modern teknolojilerin kullanıldığı müzede yer alan LED ekranlar ve hologramlar, ziyaretçilerin Kazakça, Rusça ve İngilizce bilgi almasına imkan sağlıyor.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 2014'te müzenin açılış töreninde yaptığı konuşmada, milli müzenin sadece tarihi değerleri sunmadığını aynı zamanda bilim ve kültür merkezi olacağını, mimari ölçeğine göre dünyanın en büyük 10 müzesi arasına girdiğini söylemişti.
Janar Beyisova: Yılda 35 binden fazla turist ağırlıyoruz"
Kazakistan Milli Müzesi Gezi Çalışmaları Merkezi Müdürü Janar Beyisova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Müzemizde 170 bini aşkın tarihi eser bulunuyor. Müzemiz, ülkemizin tarihi ve gelenekleriyle tanışmak isteyenlerin ilgi odağı haline geldi. Yılda 35 binden fazla turist ağırlıyoruz." dedi.
Beyisova, müzenin çocuk alanları, resim ve el sanatları eğitimleriyle çocukların ilgisini çektiğini, ayrıca müzede öğrenciler için tarih derslerinin verildiğini dile getirdi.
Beyisova, müzede yapılan 3 boyutlu turlar sayesinde ziyaretçilerin eski çağlara seyahat edebildiklerini sözlerine ekledi.
Aliia Raimbekova - AA