Kazakistan'da aynı mezarda yüzü birbirine bakan 2 sevgili bulundu
Arkeologlar, Kazakistan'ın Karaganda bölgesindeki arkelolojik alanda Tunç Çağı'na ait altın takılar ve Begazı-Dandibay kültürüne ait seramikler buldular. Alandaki aynı zamanda yüz yüze bakan genç bir çiftin iskeleti bulunan mezar keşfedildi. 5000 yıl önce ölen aynı mezara yüz yüze gömülen kadın ve erkeğin soylu ailelere mensup birbirini seven iki aşık olduğu tahmin ediliyor.
Mezardan 5 bin yıllık aşk çıktı
Resimde görülen yüzleri birbirine çevrili genç erkek ve kadın, yaklaşık 5.000 Yıl önce Kazakistan'da gömülmüştü. İskeletleri toprağa verildikten yaklaşık 5 bin yıl sonra Kazak arkeologlar tarafından bulundu.
2016 yılında bulunan taş piramit ile gündeme gelen Kazakistan'ın Karaganda (Karağandı) bölgesinde Talda nehrinin sağ kıyısında Shet ilçesinde (Şet Bölgesi) Kyzyltau Dağları (Kızıl-Tuu - Kızıltaş dağları) civarında 2016 yılından bu yana Taldy Arkeoloji Parkı ekibi arkeologlarınca gerçekleştirilen arkeoloji kazılarında bu yıl Bronz Çağı'na ait altın takılar bulundu.
Mezarda aynı zamanda bir ata ait kalıntılar ve koşum takımları da vardı.
Karaganda Bölge Valiliği'nin yaptığı açıklamaya göre; alanda bulunan Қаражартас (Karazartas / karajartas) 2 mezarlığında geçtiğimiz yıl yapılan kazılarda bulunan yüzleri birbirine bakarak gömülmüş genç bir çifte ait mezarla ilgili açıklamada da bu sene yapıldı.
Mezarda bulunan genç erkeğin ve kadının muhtemelen soylu ailelere mensup bir çift olduğu ve yaşarken birbirilerine tutkuyla bağı romantik bir ilişki içinde oldukları tahmin ediliyor. Genç erkek ve kadın, mezara bazıları altından yapılmış takılar, bıçak, seramik ve boncuk gibi çeşitli mezar eşyalarıyla gömülmüştü. Mezarda aynı zamanda bir ata ait kalıntılar ve koşum takımları da vardı. İskeletlerin genç olduğu belirtili ama yaş aralığı konusunda bir açıklama yapılmadı.
Bazı yerel medya organlarına yansıyan haberlere göre kadın bir din görevlisine ait mezar bulunduğu da iddia ediliyor ama arkeologların yaptıkları açıklamalarda bu keşfe dair hiç bir ifade yer almıyor.
Igor Kukushkin: Çiftin cenazesi Bronz Çağına ait görünüyor.
Saryarkinski Arkeoloji Enstitüsü (Saryarkinsky Archeology Institutu) Arkeolog Igor Kukushkin; "Kazı alanı toplam beş höyükten oluşuyor ve biz bu yıl dördüncü höyüğün ilk çeyreğini inceliyoruz.Genç çiftin olduğu mezarlık, geçen yıl bulunmuştu. Kadın ve erkek mezarda birbirlerine bakıyordu. Muhtemelen, soylu ailelere mensup gençlerdi. Mezar hediyeleri zengin insanlar olduğunu açıkça gösteriyor. Kızın kolunda yuvarlak, parmaklı bükülmüş kalın bir bilezik ve boynunda altın takılar vardı. Mezarda aynı zamanda bronz bilezikler, bıçaklar, kadınların takı olarak kullandığı taş ve bronz boncuklar ve at koşum takımı vardı. Çiftin cenazesi Bronz Çağına ait görünüyor. M.Ö. üçüncü ya da dördüncü binyıl olabilir.
Begazy-Dandybay kültürüne ait özellikler gösteriyor
Arkeologlara göre, o çağlarda soylu aile fertleri, yönetici ve seçkinler, savaş arabaları ile gömülüyordu. Mezardaki at ve koşum takımı bu mezarda da bir araba olduğuna yorumlanıyor.
Mezar yerlerinde bulunan kemik örneklerinin incelenmesi ve kesin tarihlendirme yapılması için radyo-karbon analizine gönderildiğini belirten Igor Kukushkin; "Kazakistan'da Begazy-Dandybay kültürüne (Begazı-Dandibay veya Begaz Dandibay kültürü olarak biliniyor) ait pek çok kalıntı bulundu. Burada bu kültüre ait özellikler sergileyen kabileler var. Mezarlardaki arabalar da bu kültürün önemli özelliklerinden." dedi.
Dauren Zhusupov: Mezarlar dışında seramikler bulunan iki yapı keşfedildi
Bölgesel Yerel Tarih Müzesi Müdürü Dauren Zhusupov, höyüklerde bu yıl yapılan kazılarda arkeologların mezarlıklar dışında seramik kaplar bulduğuna dikkat çekere, "Bulunan alan tamamen taştan yapılmış. Çapı 21 metre ve yüksekliği 2 metre.Bina iyi korunmuş durumda ve kesinlikle mezar oluşumu içermeyen bir yapı. Araştırmalarımız sonucunda yaklaşık 40 adet seramik tabak parçası, bir kiriş ve üç ayrı bronz ok ucu bulunduk. Seramikler Erken Demir Çağına tarihleniyor. Koridorun restroasyonı sonbaharda yapılacak. Bina yeniden inşa edildiğinde nasıl göründüğü anlaşılacak. Burada başka bir bina daha inşa edilecek ve Kurganın şekli gösterilecek. Bir yanda, keşfedilmeden önce nasıl olduğu, diğer yanda ise yeniden yapılanmadan sonra ne olduğu gösterilecek" dedi.
Kazakistan'daki Taş Piramit alanı arkeoloji parkına çeviriliyor
Öte yandan Kültür, Arşiv ve Dokümantasyon departmanı başkanı Yerkebulan Agymbaev, alanda 2016 yılında bulunan Taş piramit'in Kazakistan'ın Bronz Sonrası Çağındaki en büyük ve öenmli kompleks binalardan biri olduğuna dikkat çekerek, "2018'de Piramidi restore ettik. Piramidin çevresi de arkeolojik oluşumlarla çevrili. 100 kilometrelik yarıçap içinde yer alan alanda yaklaşık 200 arkeolojik alan var. Karaganda bölgesi yönetimi de alanı açık arkeoloji parkına çevirme kararı aldı. Bu amaçla üç yıl sürecek bir proje geliştirildi." dedi.
Zülfikar Emin - arkeolojikhaber.com