Anasayfa / Etkinlikler

Kazakistan'da Göktürk Yazısı Günü

Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Türk dünyasının Göktürkler üzerinden birbirine bağlanabileceğini belirterek, "Göktürkler sayesinde Türk Kağanlık devletlerini, Türk Kağanlığı sayesinde bütün Göktürk devletini veya bütün Türk dünyasının izleri ve şifrelerini bulabiliyoruz." dedi.

 

Kazakistan'ın başkenti Astana'da 18 Mayıs Göktürk Yazısı Günü dolayısıyla Eski Türk Değerleri 2017 Uluslararası Bilim Konferansı yapıldı.

Gumilev Avrasya Milli Üniversitesinde düzenlenen konferansa, Türkiye, Moğolistan, Kazakistan ve Güney Kore'den bilim adamlarının yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Konferansta, Türkoloji alanındaki son gelişmeler tartışılırken, bilimsel çalışmalarda yeni yön ve planlar belirlendi.

Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Dünyasının Göktürkler üzerinden birbirine bağlanabileceğine işaret ederek, "Göktürk, Türk dünyasının bir modelidir. Göktürkler sayesinde Türk Kağanlık devletlerini, Türk Kağanlığı sayesinde bütün Göktürk devletini veya bütün Türk dünyasının izleri ve şifrelerini bulabiliyoruz." ifadesini kullandı.

18 Mayıs'ın Göktürk Yazısı Günü ilan edilmesinin Kazakistan hükümetinin Göktürk tarihine verdiği önemi gösterdiğini belirten Taşağıl, "İçinde bulunduğumuz topraklar, tarihin en eski devirlerinden beri Türk halklarının yeri olmuştur. Kazak toprakları her zaman Türk boylarına yurtluk yapmıştır. Bu yurtların kökeni Türk Kağanlarıdır." şeklinde konuştu.

- "Göktürk Yazısı Günü Kazak gençleri arasında ilgi uyandıracak"

Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Ölmez, ülkede Göktürk Yazısı Günü kutlamalarının Göktürk'ü bilmeyen Kazak gençleri arasında ilgi uyandıracağını söyledi.

"10 yıl önce Türkiye'de hiçbir Türk genci Göktürk yazısını bilmiyordu. Bunu sınırlı sayıda dil bilimci biliyordu. Şu an gittiğim birçok yerde Türk sözünün en eski imlasıyla yazılmış şeklini gördüm." diyen Ölmez, zamanla Kazak gençleri arasında da böyle bir yayılmanın olacağını dile getirdi.

Gumilev Avrasya Milli Üniversitesinden Prof. Dr. Karcaubay Sartkojaulı da üniversitede açtıkları Moğolistan'daki Göktürk heykellerinin kopyalarından oluşan müze ve çektikleri Kül Tigin filmleriyle genç nesillere Göktürk tarihini öğretmeye çalıştıklarını aktardı.

Parlamento kararıyla 18 Mayıs, 2014'ten bu yana Göktürk Yazısı Günü olarak kutlanıyor.