Anasayfa / Paleontoloji

Kenya'da 2.9 milyon yıllık taş aletler, çentikli kemikler ve insanımsı tür dişleri bulundu

Arkeologlar Kenya'da, yaklaşık 2,9 milyon yıl önce imal edilmiş taş aletler keşfederken, taş aletlerin bulunduğu yerde Paranthropus insanımsı türüne ait iki diş bulundu. Paleontolog ve antropologlar, taş aletleri, insansı türlerden önce, ilk olarak insanımsı türlerin kullanmış olma ihtimali üzerinde duruyor.

 

Dünya üzerinde ulaşılabilen en eski teknoloji imalatı olan Oldowan aletlerinin şu ana dek bilinen en eski örnekleri 2,6 milyon yıllıktı ve Etiyopya'da keşfedilmişti. Paleoantropologlar, Kenya'nın batısındaki Homa Yarımadası'ndaki Nyayanga'daki fosil alanıda, daha eski, yaklaşık 2.9 milyon yıllık yeni taş aletler keşfettiler. Keşif Oldowan teknolojisinin önceki tahminlerden çok daha önce kullanıldığını gösterirken, alanda bulunan Paranthropus insanımsı türüne ait diş fosilleri, aletleri ilk hangi türün kullandığına dair tahminleri de değiştirdi.

Bulgularl ilgili bilimsel bulgu ve araştırma sonuçları 9 Şubat tarihli Science dergisinde yayınlandı.  En erken Oldowan homininleri ve Paranthropus türü ve beslenme stratejilerinin genişletilmiş coğrafi dağılımı (Expanded geographic distribution and dietary strategies of the earliest Oldowan hominins and Paranthropus) başlıklı makalede yer alan bilgilere göre; bulunan 330 civarındaki taş aletin, bölgede yaşayan yaban hayvanlarını ve özellikle de bolca bulunan su aygırlarının atalar ve sığır türlerini kesmek ve yüzmek, yumruları kesmek ve bitki ürünlerini dövmek için kullanıldığını tahmin ediliyor. Makale'nin İngilizce metnine bu linki kullanarak ulaşabilirsiniz.

Paranthropus insansımsı türüne ait iki diş keşfedildi

Ayrıca alanda üzerinde çentikler ve çizikler bulunan taş ve kemik parçaları ile iki iri diş fosili bulundu. Dişlerin Paranthropus insanımsı türüne (hominid) ait olduğu tespit edildi.

Daha önce, Oldowan teknolojisinin Homo Sapiens'in yakın akrabası insansı (homo) türler tarafından kullanıldığı tahmin ediliyordu. Ancak Kenya'nın batısındaki Homa Yarımadası'ndaki Nyayanga'daki arkeolojik kazı alanında Homo Sapiens'in yakın akrabalarına ait fosiller yoktu. Bulunan iki diş fosili insansı türlerin uzak akrabalarından  Paranthropus türüne aitti.

Taş aletler çağın teknolojisine göre hayli kullanışlı    

 

Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nden Profesör Rick Potts, "Bu aletler bir filin azı dişinden daha ezici ve bir aslanın köpek dişlerinden daha kesici özelliklere sahip. Oldowan teknolojisi, insansı türlerin, elleri ve dişleri dışında doğada var olma savaşında kullandığı silahlardı ve Afrika savanasında onların yiyecek kaynaklarını işlemesini sağlıyordu. Hayli kullanışlı ve yararlı birer teknoloji ürünü bu aletler" dedi.

İnsansılar da taş aletleri yiyecek üretiminde kullanmış olabilirler

New York Queens Koleji öğretim üyesi antropolog Thomas Plummer, "Nyayanga araçlarının Paranthropuslar ile ilişkilendirilmesi, en eski Oldowan araçlarını kimin yaptığı konusundaki eski bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi. Belki de sadece Homo türü insansılar değil, diğer tür homininler de Oldowan teknoloji kullanmışlardı. Nyayanga'daki teknoloji, karkas ve bitki işlemeye dair önceki kanıtlardan ve Homo türü insansıların 2 milyon yıl önce belgelenen düşünce ürünü üretimlerden en az 600.000 yıl daha eski" dedi.

Paranthropus insanımsısı, "Lucy" ile akraba olabilir

Araştırmacılar, Oldowan aletlerinin en son buluntularının, Homo cinsinin ortaya çıkmasından önceki 3,3 milyon yıl öncesine tarihlenen daha önceki ham taş aletlere kıyasla gelişmişlikte önemli bir gelişme olduğunu gösteriyor. O dönemde var olan diğer homininler arasında, 1974'te Kuzey Etiyopya'da bulunan daha da eski ünlü fosil "Lucy" ile tanınan Australopithecus cinsi de bulunuyor.

Yaşar İliksiz - Arkeolojikhaber.com