Kibele, ziyaretçi bereketi yaşatıyor!
Kalede heykel bulunduğunu öğrenen binlerce kişi, eseri daha yakından görebilmek için kazı alanına geldi.
Ana tanrıça Kibele heykelini 10 bin kişi ziyaret etti
Doğu Karadeniz'deki arkeolojik kazılarından biri olan tarihi Ordu Kurul Kalesi'nde geçen hafta bulunan "Ana Tanrıça Kibele" heykelini 10 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi.
Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında, 25 arkeolog tarafından kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Ordu Kurul Kalesi'nde geçen hafta yaklaşık 200 kilogram ağırlığında ve 110 santim boyunda, tahtında oturan Ana Tanrıça Kibele heykeli bulundu.
Kalede heykel bulunduğunu öğrenen binlerce kişi, eseri daha yakından görebilmek için kazı alanına geldi.
Ordu kent merkezine yaklaşık 13 kilometre mesafedeki Bayadı Mahallesi'ne araçlarıyla gelenler, 300 basamaklı merdiveni çıkarak heykeli yerinde görme fırsatı buldu.
Heykel uzamanlarca inceleniyor...
Kurul Kalesi'nde arkeolojik kazıda bulunan, 'Türkiye'nin yerinde bulunan ilk mermer heykeli' olan 2 bin 100 yıllık Kibele Ana Tanrıça heykelinin uzmanlarca incelendiğini söyledi.
Ordu'nun Altınordu İlçesi Bayadı Mahallesi sınırları içerisinde kalan bölgedeki 6'ncı Mithridates dönemine ait tarihin ortaya çıkarılması için 4 yıldır arkeolojik kazı çalışması yapılıyor. Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 25 arkeolog tarafından yürütülen kazı çalışmalarında, Kurul Kalesi'nin 6'ncı Mithridates dönemi kalesi olduğu ortaya çıktı.
İNCELEME BİTİNCE MÜZEYE NAKLEDİLECEK
Halen devam eden arkeolojik kazı çalışmalarında, 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen 1 metre 10 santim yüksekliğinde, mermerden yapılmış tahtta oturan Kibele Ana Tanrıça heykeli bulundu. Heykelinuzmanlar tarafından incelendiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak şunları söyledi: "Hellenistik dönemine ait mermerden heykelin durumu araştırılıyor. Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt ve ekibi tarafından yapılan arkeolojik kazıda önemli bulgular elde edildi. Kibele heykeli Karadeniz’de bu haliyle bulunan ilk önemli eser.
Heykelin müzeye naklini gerçekleştirmek üzere Konservasyon önerisi için Trabzon Restorasyon Ve Konservasyon Bölge Müdürlüğü'nden bir uzman geldi inceleme yaptı. İstanbul'a gönderilmek üzere heykelden numuneler aldı. Heykel uzmanlar eşliğinde, inceleme bitince daha sonra müzemize nakledilecek."
Uğur Toparlak, ayrıca 2 bin 300 yıllık tarihin ortaya çıkarılmasıyla Kurul Kalesi yerleşmesinin ziyaretçi akınına uğramasını beklediklerini, arkeolojik kazılar ile restorasyon çalışmalarının tamamlanmasından sonra bölgenin büyük önem taşıyacağını dile getirdi.
Başkan Yılmaz: Çalışmaların meyvesini vermesi bizleri de mutlu etti
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bir hafta içerisinde yaklaşık 10 bin kişinin Kurul Kalesini ziyaret ederek heykeli gördüğünü belirtti.
Yılmaz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Kurul Kalesi'nde devam eden arkeolojik kazılarda 2 bin 100 yıldır tahtında oturan Ana Tanrıça Kibele Heykeli bulunmuştu. Hemşehrilerimiz, Kibele Heykeli ve Kurul’u görmek için o günden sonra Kurul’a adeta akın ettiler. 5 günde ziyaretçi sayısının 10 bine ulaştığını öğrendik ve mutlu olduk. Önceki yıllarda Kurul Kalesi’ndeki arkeolojik kazılar için sadece 50 bin lira ödenek ayrılırken, bu yıl büyükşehir olarak 1 milyon lira ödenek ayırmıştık. Çalışmaların meyvesini vermesi bizleri de mutlu etti. Kurul Kalesi Karadeniz'in en önemli turizm merkezlerinden birisi olacak. İnşallah bizler de her türlü desteği vermeye devam edeceğiz."
Hayati Akçay - AA