Kıbrıs İskele Arkeoloji Müzesine kavuştu
İskele Arkeoloji Müzesi KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından açıldı. Müzede Neolitik dönemden Roma dönemine kadar 8 değişik dönemden 8 binlik yıllık süreci içeren eserler sergilenecek.
KKTC'nin İskele kentinin ilk, ülkenin ise 27 yıl aradan sonra açılan yeni müzesi özelliğini taşıyan İskele Arkeoloji Müzesi’nin açılışı 30 Nisan günü saat 18.00’de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından yapıldı.
Neolitik Dönem’den Roma Dönemi’ne kadar olan 8 bin yıllık süreçteki 11 farklı dönemden eserlerin yer aldığı İskele Arkeoloji Müzesi’nin bulunduğu yer, İngiliz Sömürge döneminde inşa edilen ve banbuliya olarak bilinen çarşı binası.
Turizm ve Çevre Bakanlığı ile İskele Belediyesi ortaklığında hayata geçirilen İskele Arkeoloji Müzesi’nin açılış törenine Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ve bölge milletvekilleri de katılım gösterdi.
Müzenin bölgeye kazandırılmasıyla büyük bir eksikliğin giderildiğine değinilirken, kültürel mirasımızı korumamız ve toplumların medeniyet seviyelerini gösteren müzelerin halkımız tarafından daha fazla ziyaret edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Akıncı: Müzeler toplumların medeniyet seviyesini gösterir
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçmişte farklı açılışlarda ve temel atma törenlerine katıldığını ancak 3 yıllık görev süresi içerisinde ilk kez bir müzenin açılışında bulunduğunu söyledi.
Akıncı, böylesi bir güzelliği İskele’ye kazandıran başta Turizm ve Çevre Bakanlığı olmak üzere, İskele Belediyesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ayrıca katkı koyanları canı gönülden kutladı. “Geçmişine sahip çıkmayan toplumlar, geleceklerini de sahiplenemezler” diyen Cumhurbaşkanı, Kıbrıs’ın 10 bin yıllık geçmişinin tüm insanlığa ait olduğunu belirtve kültürel varlıkların insanlığın ortak malı olduğunu dile getirdi.
Kültürel varlıkların korunması ve yaşatılmaları gerektiğinin altını çizen Mustafa Akıncı, bir toplumun medeniyet seviyesinin yerleşim yerlerindeki kumarhaneler ve bet ofisleri ile değil, müzeler, kütüphaneler ve tiyatro binaları ile ölçüldüğünü ifade etti.
Akıncı, yeni açılacak müzelerle ilgili çalışmaların devam etmesini mutlulukla karşıladığını aktardı. Karpaz Burnu’ndaki Neolitik Çağ’dan kalan ve dairesel konut mimarisinin ilk örneklerini oluşturan “Castro” diye bilinen kültürel mirasın 5-10 yıl kadar önce bilinçsizce yapılan işler nedeniyle tahrip olduğuna da değinen Cumhurbaşkanı, kültürel mirasımızı korumamız gerektiğini işaret etti.
Ataoğlu: Daha fazla müze kazandırmak için çalışıyoruz
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, bakanlık olarak tarihi mirasımızın korunması adına çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini ve modern müzecilik konusunda dünyayla eş seviyede müze çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Ataoğlu, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin bünyesinde 29 adet müzelerinin bulunduğunu, İskele Arkeoloji Müzesi’nin ise 27 yıl sonra ülkemize kazandırılan bir müze olduğunu kaydetti. 1979 yılından bu yana ülkemize İskele Arkeoloji Müzesi kapsamında müze açılmadığına değinen Ataoğlu, göreve geldikleri yaklaşık 2 yıllık süreç içerisinde ülkemize müze kazandırma adına sürekli projeler üretmekte ve bu projelere hayat vermekte olduklarını kaydetti.
Ülkenin farklı farklı ilçelerinde devam eden restorasyon ve müze çalışmaları hakkında detaylı bilgiler de veren Ataoğlu, 2016 yılında 800 bin olan müze ziyaretçisi sayısının, 2017 yılında 1 milyonu aştığını dile getirdi.
Ataoğlu, halkımızın müzelere olan ilgilerinin oldukça az olduğunu işaret etti ve özellikle de büyük müzelerde yerli ziyaretçi sayısının, yabancılardan daha az olduğuna vurgu yaptı.
Bakanlık olarak müzelerinin öncelikli hedef kitlesinin çocuklar, gençler ve öğretmenler olduğunu anlatan Ataoğlu, amaçlarının öğrencileri ve çocukları müzelerle düzenli olarak buluşturmak olduğunu açıkladı.
Sadıkoğlu: İskele’nin en önemli eksikliği giderildi
İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, coğrafi konumu ve doğal güzelliğiyle, yeşilin ve mavinin eşsiz buluşma noktası, dinlerin ve mezheplerin, gelenek ve göreneklerin harmanlandığı, tarihi zenginliklerini en bakir haliyle korumayı başaran, buram buram tarih kokan kent İskele’nin en önemli eksikliklerinden birini daha giderdiklerini söyledi.
2016 Aralık ayında Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile imzaladıkları protokolün 1 buçuk yıl sonra hayata geçmesinin haklı mutluluğunu ve gururunu bir arada yaşadıklarını belirten Sadıkoğlu, tarihimiz ve geçmişimiz açısından bu tür mekânların, kültürümüze ve medeniyetimize yapılmış en önemli katkılar olduğuna dikkat çekti.
Azimli: Yeni müzeler için çalışmalar devam ediyor
Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, Kıbrıs’ın 10 bin yıllık tarihi içerisinde birçok uygarlığın kültürel mirasının günümüze kadar geldiğini söyledi. Azimli, İskele Arkeolojik Müzesi’nde Neolitik Dönem’den Roma Dönemi’ne kadar 8 değişik dönemin hem canlandırmalarını hem de eserlerini sergilemeyi uygun bulduklarını kaydetti.
Geçmişte teknik personelleri bulunmadığı için kazılardan elde ettikleri eserlerin işlenmeleri konusunda sıkıntılar yaşandığına değinen Azimli, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin hiçbir işleme tabi tutulmadan sergilenmelerinin mümkün olmadığını belirtti.
Azimli, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun göreve gelir gelmez teknik personel sorununu çözdüğünü ve müzeler açılıp eski eserlerin sergilenebilmelerine olanak sağladığını dile getirdi.
Müdürlük olarak bakım onarım merkezlerine gerek personel gerekse teçhizat olarak çok daha zengin duruma getirmek istediklerini ifade eden Azimli, konuşmasına dairelerinin restorasyon ve yeni müzeler açma çalışmaları hakkında bilgiler verdi.