Kıbrıs'ta muhtemelen Batlamyus prensine ait mezar bulundu
Baf'ta Batlamyus hanedanı prensine ait olduğu tahmin edilen bir mezar bulunduğu açıklandı.
Kıbrıs Rum Kesimi'nin liman kenti Baf'ta Batlamyus Hanesdanından bir prense ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 2150 yıllık mezar keşfedildi.
Muhtemelen M.Ö. 150 yılında 12 yaşında ölerek Baf'taki Kral Mezarlığında gömülen Batlamyus Hanedanı (Ptolemy Hanedanı) prensinin naibiyle birlikte krallık da yaptığı sanılıyor.
BATLAMYUS HANEDANI
Ptolemaios Krallığı veya Batlamyus Hânedânı Mısır'da MÖ 305 ile MS 30), Makedonyalı III. Aleksander'in (Büyük İskender) ölümünün ardından, fethediği topraklarda Makedonyalı general Ptolemaios I Soter tarafından kurulan Helenistik krallıktır.. Ptolemaios I Soter Makedonyalı Büyük İskender'in somatophylax ünvanıyla generali ve kurmay yöneticisi olarak görev yapan 7 yardımcısında biriydi. III. Aleksander MÖ 323'de öldüğüde Mısır'da satraplık yapıyordu. MÖ 305'de bağımsızlık ilan etti. Kral Ptolemaios I olarak tahta geçti ama sonradan Soter (Kurtarıcı) lakabı ile anıldı. Mısır halkı Ptolemaios I Soter ve sonradan tahta gelen Ptolemaios hanedanı hükümdarlarını bağımsız Mısır'ın firavunları olarak kabul ettiler. Ptolemaios hanedanı üyeleri hükümdarlar Mısır'ın MÖ 30'da Romalıların eline geçmesine kadar hüküm sürdüler.
Arkeologlara göre, mezarı babasıyla birlikte eş başkan olarak kısa süre hüküm süren; Ptolemaios Kralı VI. Filometör (VI Philometor) ve Kleopatra'nın (Cleopatra II) oğlu Ptolemaios Eupator'a ait. Ptolemaios Eupator, M.Ö 152 yılında kral ünvanını aldıktan kısa süre sonra ölmüştü.
Cyprus Mail gazetesinde Evie Andreou imzasıyla yayınlanan habere göre; Kıbrıs Üniversitesi'nden emekli tarihçi Doçent Theodoros Mavroyiannis, mezarda bulunan iki kartal heykeli, kabrin Ptolemaios Eupator'a ait olduğunu doğruluyor. İkiz kartal figürlerinin Ptolemaic sikkelerin arkasında tasvir edildiğini söyleyen Doç. Theodoros Mavroyiannis, "Ptolemaios Eupator, M.Ö 152 ile 150 yılları arasında babasıyla birlikte bir süre rehin olarak Kıbrıs'ta kalmıştı. Yazıtlara ve çeşitli tarihi bilgilere göre, Eupator da tanrı kral olarak tanınıyordu. Ancak yine de gerçekten bu mezarın o prensin mezarı olduğunu araştırılmalı" dedi.
Yunan Kültür Bakanlığının antik anıtlarının restorasyon bölümünde mimar olan Michalis Lefatzis, Kıbrıs'ı ziyaret ederek mezarı inceledi.
Michalis Lefatzis, "İskenderiye'de M.Ö 2. yüzyılın sonlarında yapılan ve Baf'taki Kral Anıt Mezarları alanlarında benzerliklr var. Dor stilinde sütunlarla yapılmış bir atriyum bulunuyor. İskenderiye'deki benzerlik taşıyanlara kıyasla söz konusu anıt, bir kraliyet mezarı türü. Ayrıca, bu Kıbrıs'ta Ptolemaik dönemin üst düzey bir yetkilisine ait olduğu tespit edilen ilk mezar: