Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Kinyras

Kinyras nedir?

 

Kinyras: Kıbrıs kralı.

Kinyras'ın adı İlyada'da geçer: Troya savaşına katılması için Agamemnon ona Odysseus'la birlikte Talthybios'u göndermiş, Kinyras da elli gemi yollamaya söz vermiş, ama Akhaları aldatmış: Bir gerçek gemi donatmış, kırk dokuz tane de topraktan tekne yaptırıp, hepsini denize indirmiş, kırk dokuzu batmış, yalnız bir gemi varabilmiş Aulis'e. Ama böylece Kinyras sözünü tuttu sayılmış.

Kinyras Kıbrıs adasının yerlisi değildir: Suriye'nin Byblos kentinden gelmedir. Kendi ve oğlu Adonis'le ilgili efsanelerin Fenike kaynaklı oluşundan da bu çıkmaktadır.

Kinyras Kıbrıs'a gelince Paphos kentini kurmuş, Kıbrıs kralı Pygmalion'un kızını almış ve Adonis'ten başka bir oğluyla üç kızı olmuş. Tanrıça Aphrodite'nin öfkesini üzerlerine çeken bu kızlar birer yosma olmuşlar: Kıbrıs'a gelen, giden yabancılara verirlermis kendilerini. Sonunda da Mısır'a göçmüşler. Kinyras efsanesinin en ilginç yönü, onun kızı Myrrha'ya (ya da Smyrna) olan doğadışı aşkıdır. Bu aşktan Adonis doğar. Efsanenin başka bir dalında Kinyras tanrıça Aphrodite'nin saydığı ve sevdiği bir kral olarak gösterilir. Kıbrıs'ta bu tanrıçanın kültünü kurmakla kalmamış, usta bir bilici ve müzikçi olarak adaya sanatları ve uygarlığı da getirmiş.

Fenike'den gelme "kinnor" adlı bir sazla (Kinyras adı oradan türemeymiş) tanrı Apollon'la yarışmaya girmiş ve Marsyas gibi tanrının gazabına uğramış. Kinyras Kıbrıs adasında bakır madenlerini ortaya çıkaran, tunç işlemeciliğini kuran
ve adaya ilkçağdaki zenginliğini kazandıran kral olarak geçinir.

Aphrodite onu sevdiği için uzun ömürlülük bağışlamış, Kinyras da 160 yaşına kadar yaşamış.