Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Kleomenes

Kleomenes kimdir?

 

1. Kleomenes: MÖ 4. Yy. Mali idareci.

Naukratis’lidir. MÖ 332’de Büyük İskender tüm ekonomik yetkileri vererek onu Mısır’ın mali yönetiminin başına getirdi.

Aristoteles’e göre bu görevini istismar etmiş, uluslararası bir kıtlık baş gösterdiğinde Mısır’ın tüm stok tahılını elinde biriktirmiş ve böylece büyük miktar kar elde etmiştir.

2. Kleomenes I: MÖ 490. Yaklaşık MÖ 520-490 arasında Demaratos ile birlikte hüküm süren Sparta kralı.

Agiad hanedanına mensuptur. Sparta’nın sınırlarını her yöne doğru genişletme çabasında oldu ancak denizaşırı olaylara müdahale etmekten kaçınmıştır.

Öte yandan Atina’nın iç işlerine bol bol müdahale etmekten geri durmamıştır. MÖ 510’da Atina tiranı Hippias’ı devirmiş, yerine Isagoras’ı geçirmeye çalışmıştır.

Perslere karşı Samos’a yardım etmeyi reddetti. Ionia Ayaklanması’na (MÖ 499-494) destek vermesi için teklif getiren Miletos tiranı Aristagoras’a verdiği cevabı Herodotos şöyle aktarır: “Miletoslu yabancı, gün batmadan Sparta’dan çık git, zira Lakedaimonluların kulaklarına hoş gelecek sözler söylemiyorsun, bizi deniz kıyısından içeri üç aylık yola sürüklemek istiyorsun.”

MÖ 494’te Argoslulara karşı bir çarpışma kazanmış, altı bin Argosluyu diri diri yakması nedeniyle tepki çekmiştir.

Delphoi kâhinine Demartos’u gözden düşürmek için rüşvet vermesi nedeniyle hapse atılmış, söylentiye gö¬re hapiste kendi ölümüne sebep olmuştur.

Tam planladığı şekilde olmamakla birlikte Peloponesos Birliği onun döneminde hayat bulmuştur.

3. Kleomenes II: MÖ 309. MÖ 370-309 arasında Sparta kralı. Agiad hanedanı mensubuydu.

4. Kleomenes III: MÖ 260-219. MÖ 235-222 arasında Sparta kralı.

Agiad hanedanına mensuptur.

Agis IV’in devrilmesinden sonra babası Leonidas II tarafından Agis’in karısı Agiatis ile evlendirilmiş ve kral yapılmıştır.

Agiatis’in etkisiyle Agis’in yapmaya çalıştığı reformlara devam etmiştir.

Bütün borçları sildi, topraksız yurttaşlara toprak sağlamak üzere arazi dağıtımı yaptırdı, gençliğin geleneksel Sparta yöntemleriyle eğitilmesi uygulamasını yeniden başlattı.

Arkadia bölgesinde askeri başarılar kazandı (MÖ 229), Argos’u ele geçirdi (MÖ 225). Ancak MÖ 222’de Kleomenes Savaşı’nda yenilmesi üzerine Sparta Makedonya Krallığının eline geçti.

Ptolemaios III Euergetes’ten daha önce gördüğü yardımdan cesaret alarak Mısır’a kaçtı. Ptolemaios’un halefi Ptolemaios IV Philopator tarafından hapsedildi, orada öldü. Arkadia’lı olan Polybios Kleomenes’i tiran olarak niteler ancak karakterini över.

Tlutarkhos ise Agis ve Kleomenes’i giriştikleri sosyal reformlar yüzünden Gracchus kardeşlere benzetir.