Kocaeli Müzesi Eğitim Atölyesinde neşeli günler
Kocaeli Müzesi, minik ziyaretçilerini ağırlayara, deneysel arkeoloji ile eğitmeye devam ediyor
Özellikle anaokulu miniklerinin büyük ilgi gösterdiği ziyaretler oldukça neşeli geçiyor. Son olarak Yarımca Anaokulu öğrencilerinden oluşan yaklaşık 200 kişilik ekip, iki grup halinde öğleden önce ve sonra olmak üzere Kocaeli Müzesi Eğitim Atölyesi’ndeki etkinliklerine katılarak ilginç ve yeni deneylerle tanışma imkânı yakaladı.
Atölye şefi arkeolog Zuhal Uykal ile arkeolog Esra Kahraman’ın eşliğinde gerçeklesen eğitimlerde; müze de bu hafta bir ilk denendi. Arkeolojik eserler üzerinde yer alan kalkan tasvirlerinden hareketle yapılmış olan bir Roma kalkanı örneği ile tanıştırılan çocuklar, ilginç bir deneyim yaşadı. Bu kalkan üzerinden hayatta karşılaşılan zor anlarda insanın kendisini duygusal olarak nasıl savunabileceği teması işlendi. Etkinlik sonunda çocuklar ellerinde kalkanlarla bol bol fotoğraf çektirdi.
DENEYSEL ARKEOLOJi NEDİR?
Deneysel arkeoloji; geçmişteki olayları yineleyerek ya da benzerini yaratarak geçmişin aydınlanmasını sağlamaya çalışan araştırma yöntemi. Arkeologların, özellikle de prehistoryacıların sık başvurduğu bir yöntem. Geçmişteki olayları tam anlamıyla yinelerken olanaksız olsa da, deneysel taklitlerini gerçekleştirmek, olayların doğruluğunu kanıtlama ve saptama açısından da eğitici oluyor. Çeşitli yöntemler deneyerek tarih öncesi insanının sırtlı bir delgiyi nasıl yaptığını bulmak ya da ilkel yöntemlerle çanak, çömlek yapmak gibi uygulamalar deneysel arkeolojinin alanına giriyor.
MÜZE COCUK EGiTiM ATÖLYESİ
Kocaeli'deki ilk çocuk eğitim atölyesi olan Kocaeli Müzesi Eğitim Atölyesinde çocuklar için yapılan tüm etkinlikler ücretsiz gerçekleşiyor. Müze çeşitli periyotlarda eğitim programını yeniliyor. Konu hakkında kısa bir açıklama yapan Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, "Tarihi korumanın, dahası sevmenin; estetik anlayışına sahip, modern birey yetiştirmenin yolu, onu içselleştirmekle oluyor. İşte biz de bunu yapıyoruz. 2000 yıl önceye ait bir eserden yolan çıkıp, 4 yaşındaki biriyle iletişim kuruyoruz. O çocuk 30 yıl sonra şehrimizi, ülkemizi, dünyamızı şekillendirecek. Bu çok önemli bir yatırım. Biz de bu konuda Bakanlığımızın desteği ve teşviki ile elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" dedi.
kocaelibarisgazetesi.com
arkeoloji haber, arkeoloji haberleri