Anasayfa / Restorasyon / Türkiye

Konya'daki Subaşı Hamamının restorasyonu yıl sonu bitecek

Sille’de tescilli tarihi varlıkların restorasyon halkasına son olarak Sille Subaşı Hamamı eklendi.

 

Selçuklu Belediyesi, Sille’de dini mekanlar başta olmak üzere hamamlar, çeşmeler, çeşitli tarihi yapıları  restorediyor.

Sille’de, son olarak Subaşı Hamamı restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Subaşı Hamamında başkan yardımcıları ve daire müdürleri ile birlikte incelemelerde bulunan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Sille Konya’nın ve Türkiye’nin turizm merkezinde yer almaktadır” dedi.

Selçuklu Belediyesi tarafından önemli bir tarihi eserin daha restorasyonu yapılmakta olduğunu ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı,"Konya'nın hızla gelişen ve tarihin odak noktasında bulunan Sille'yi ülkemizin turizm merkezine kazandırdık. Bu kapsamda Subaşı Hamamı ile birlikte bugüne kadar 9 tescilli camiyi restorasyon sonrası ibadete açtık. Ayrıca 5000 yıldan fazla tarihi ve kültürel geçmişe sahip Sille'de Aya Elenia Müzesi restorasyonu, sokak sağlıklaştırmaları, Sille Baraj Parkı, Sille içerisinde restorasyon çalışmaları, dere ıslah çalışmaları da belediyemiz tarafından Sille'de sürdürülen önemli projeler arasında yer alıyor. Sille, Konya’nın cazibe merkezi oldu.Bugüne kadar yaptığımız yoğun çalışmalar neticesinde, Sille Konya’ya gelenlerin üzerinde durduğu, ziyaret etmek istediği bir mekâna dönüştü.Tarihi yeniden canlandırıp gelecek kuşaklara aktarmak adına sürdürülen çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Geçen yıl Eylül ayında başlayan restorasyon çalışmaları ile Sille Subaşı Hamamı’nın bu yıl sonunda hizmete sunulması planlanıyor.

Sille Subaşı Hamamı

Sille, Subaşı Hamamı Sille’de geçmişten günümüze kadar ulaşabilmiş 2 hamamdan biridir. Hamam restorasyondan önce metruk bir vaziyette idi. Sille merkezde bulunan Subaşı Hamamı 1800 yılların sonlarında yapıldığı bilinmektedir. Odun ateşi ile ısınan hamam Sille halkı ve çevre köyler için de hizmet vermekte idi. Mülkiyeti Selçuklu Belediyesine ait olup, hamamda hem erkekler hem de kadınlar kısmı bulunmaktadır. Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 10.11.1991 gün, 1148 sayılı kararı ile tescil edilmiştir.

Sille Hamamındaki restorasyon çalışmaları

Restorasyon öncesi hamam, imalat sınırlarına kadar koruma duvarları ile kapatıldı. Proje doğrultusunda hamamın cehennemlik bölümü ve yakın çevresinde araştırma kazıları yapıldı. Kubbe ve damda bulunan bozulmuş taş imalatlar aslına uygun olarak yenileri ile değiştirildi. Çatlak olan bölümler ise dikişleme metodu ile onarıldı. Kubbe ve beden duvarlarında bulunan sıva ve derzler itinalı olarak raspa edildi. Yapı üst örtüsü Horasan harcı ile tesviye edildi. Kubbede bulunan Filgözleri aslına uygun olarak değiştirildi. Kubbeler statik olarak güçlendirildi. 2 kat su yalıtımı yapıldıktan sonra son kat şap işlemi yapıldı. Çevre duvarların ve beden duvarlarının çürütme metodu ile taşları onarıldı. Çörtenler ve tüteklikler aslına uygun olarak tamamlandı. Hamamın bahçesinde bulunan suyolu duvarları ve diğer duvarlarda raspa edildi ve dondurularak koruma altına alındı. Hamamın yanından geçen su taş duvarlarla kontrol altına alınarak hamamdan uzaklaştırıldı. Cehennemlik, depo ve külhan bölümlerinin temizliği yapıldıktan sonra, sağlam olmayan taşlar proje ve raporları doğrultusunda onarıldı. Hamamın sıcak su, soğuk su ve diğer tesisatı rapor doğrultusunda onarıldı. Yapının bitişiğinde bulunan yunak, çeşme ve diğer müştemilatı ile ilgili aynı işlemler de devam etmektedir.

DHA