Kore
Kore nedir?
1. Kore: Yunanca kız, genç kız anlamındadır.
Arkeolojide Kore, genç kız heykellerine verilen addır.
Kore'lerin doğal ölçüdeki ilk örnekleri M.Ö. 7. yüzyıl ortalarında görülür.
Yani Kuros'lardan önce yapılmaya başlanmıştır. Yapılan araştırmalara göre, bu biçim eserlerin bazıları ölümsüzleri, bazıları da ölümlüleri tasvir etteği anlaşılmıştır.
2. Kore: Yunancada genç kız anlamına gelir.
Arkaik Dönem Yunan heykelciliğinde, ayakta duran, giyimli genç kadın heykelidir.
MÖ 660'larda ortaya çıkan ve Arkaik dönemin sonlarına değin yapılan bu tür heykeller önceleri son derece stilize iken, gittikçe daha doğal bir görünüm kazanmıştır. İlk örnekler ince ayrıntılardan yoksun ve kütleseldir. Bunlarda bir genç kızın betimlendiği yalnızca giysilerden anlaşılır.
Koreler, Dor peplosu ya da İon khiton ve khimationu giymiş, bazen de epiblema adı verilen şal benzeri bir kumaşa sanlı olarak; genellikle kollardan birini uzatmış, kimi zamanda bir eliyle eteğini tutar biçimde betimlenmiştir. Koreler çoğunlukla Samos'taki Heraion ve Atina Akropolisi gibi kutsal alanlarda bulunmuştur. Bu yapıtların bir rahibeyi, bazen de bir tanrıçayı simgeledikleri öne sürülmüşse de üstlerindeki yazıtlardan daha çok tanrılara sunulmuş armağanlar oldukları anlaşılmaktadır.
MÖ 7. yüzyıl ortalarında yapılmış ve tanrıça Artemis'e sunulmuş olan Nikandre heykeli, doğal boyutlardaki kadın heykellerinin ilki sayılmaktadır. Delos Adası'nda ele geçen bu yapıt, iki yanda vücuda yapışmış gergin kolları ve yumruk yapılmış elleriyle erken dönem kuroslarını anımsatır. Aynı döneme ait Auxerre Heykeli'nin bir eli, Doğu Sanatının etkisiyle göğsü tutmaktadır. Samos Adasında bulunmuş, MÖ 575- 555 arasına ait Kheramyes Herası ve Genelaos imzalı altı heykel, anlatım ve işçilik bakımından gelişmiş nitelikler taşıyan önemli yapıtlardır.
MÖ 535-500 arası kore heykel tipinin en geliştiği dönemdir.
Atina akropolisi ile Delphoi'daki Siphnos Hazine Binası ve Apollon Tapınağı'nda bu dönemde yapılmış çok sayıda kore bulunmuştur.
Malzemesi tunç, fildişi, kireçtaşı, pişmiş toprak, daha çok da mermer olan ve çeşitli renklere boyanan Koreler Anadolu'da İonia ve Karia bölgelerinde ellerinde kuş tutar biçimde de yapılmışlardır.
MÖ 500- 480 arasında arkaik Koreler, Euthydikos Koresi'nde görüldüğü gibi, Klasik dönem üslubuna yaklaşmaya başlamıştır.
3. Kore: Kore ya da Kora, genç kız anlamına gelir. Demeter'in kızı Persephone'ye verilen ikinci bir isimdir.