Koreli Mina Eom: Arkeoloji alanında çalışanlar Türkiye'ye gelmeli
Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümünde yüksek lisans öğrencisi Mina Eom, "Tarih boyunca Kore'de sadece Koreliler yaşadı ancak burada farklı kültür ve hikayeler var. Arkeoloji alanında çalışanların buraya gelmelerini tavsiye ediyorum." dedi.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) "Türkiye Bursları" ile eğitim gören Güney Koreli öğrenciler, Türkiye izlenimlerini AA muhabirine değerlendirdi.
Kilometrelerce uzaktan Türkiye'ye gelerek tarih, antropoloji, Türkiyat Araştırmaları ve uluslararası ilişkiler alanlarında eğitim alan Koreli öğrenciler, iki ülke arasında kültürel bağların gelişmesine de katkı sağlıyor.
Mina Erom: Arkeoloji alanında çalışanların buraya gelmesini tavsiye ediyorum
Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümünde yüksek lisans öğrencisi Mina Eom, 2014'te Türkiye'ye geldikten sonra Türk halkının misafirperverlik ve yardımseverliğinden çok etkilendiğini dile getirdi.
Türkiye'nin, Güney Kore'den kültürel anlamda çok daha zengin olduğunu belirten Eom, "İki ülke arasındaki ilişkiler, Kore Savaşı döneminden sonra gelişti. Türk askeri Kore savaşına katıldı ve çok şehitleri oldu. Daha sonra 2002 Dünya Kupasında iki ülke arasında oynanan maçta gösterilen dostluk, insanların hafızasına kazındı." diye konuştu.
Eom, Türkiye'nin birçok farklı kültüre ev sahipliği yapması sebebiyle, kültür ve medeniyet alanında çalışma yapmayı planlayan araştırmacılar için ideal bir ülke olduğunun altını çizerek, "Türkiye'nin dört bir yanında öğreneceğimiz çok şey var. Tarih boyunca Kore'de sadece Koreliler yaşadı ancak burada farklı kültür ve hikayeler var. Arkeoloji alanında çalışanların buraya gelmelerini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.
- "Türkiye, Avrupa ile Ortadoğu kültürü arasında önemli bir köprü"
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü yüksek lisans öğrencisi Hyunsoo Yoon, Türkiye'nin siyasi ve kültürel özelliklerini göz önünde bulundurarak, eğitim için burayı seçtiğini belirtti.
Yoon, "Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu kültürü arasında önemli bir köprü. Türkiye, farklı bir ülke olduğu için ilgimi çekti. Kore'de üniversiteye girdiğimde Ortadoğu ile ilgili daha ayrıntılı okumak istemiştim." dedi.
Türkiye'deki üniversitelerin, hem Avrupa’yı hem de Ortadoğu'yu tanımak isteyenler için mükemmel bir ülke olduğuna işaret eden Yoon, "Biz artık Türkiye'yi kendimize daha yakın hissediyoruz. Türkiye'yi samimi buluyoruz. Gezmek için Türkiye güzel bir ülke. Zengin bir tarihsel mirasa sahip." ifadelerini kullandı.
Ülkesinde bir süre Türk lokantasında çalıştığını anlatan Yoon, "Son zamanlarda Türk yemekleri Güney Kore'de çok popüler. Güney Kore'ye gelen Arap ve İranlı turistler, Türk lokantalarını beğeniyor. Türkiye'de Kore'yi merak edenler olduğu gibi Kore'de de Türkiye'ye karşı ilgi artıyor." diye konuştu.
- "Türkiye'ye İslam Medeniyetini araştırmak için geldim"
Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Younghee Lee de 5 yıldır Türkiye'de yaşadığını, Ortaçağ Tarihi ve İslam Medeniyeti üzerine araştırmalar yaptığını söyledi.
Lee, eğitim için Türkiye'yi seçme kararına ilişkin, "İslam Medeniyeti hakkında çok meraklıydım ve bu alana ilgi duyarak araştırmaya başladım. Konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilmek için yüksek lisansı bitirdikten sonra YTB ile tanıştım ve İslam medeniyetini araştırmak için Türkiye’ye gelmeye karar verdim." ifadelerini kullandı.
Türkler ile Koreliler arasındaki tarihi ilişkilerin Göktürk ve Goguryeo Krallığı dönemine dayandığını belirten Lee, "O dönemdeki ilişkiler, tarihsel açıdan önemli fakat Kore Savaşı'nda Türkiye'nin Güney Kore'ye yardımları iki ülke arasındaki ilişkilere asıl katkıyı sağladı." diye konuştu.
Lee, iki ülke arasındaki ilişkilerin, 2002'deki Dünya Kupasında önemli bir mesafe katettiğini ve bunun, Türkiye ile Güney Kore arasında yakınlık oluşturduğunu dile getirdi.
Dongin Lee: Osmanlı ve Türk tarihi dünya tarihi içinde önemli bir yere sahip
Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Bölümü yüksek lisans öğrencisi olan Dongin Lee de 5 yıl önce Türkiye'ye yaptığı bir geziden çok etkilendiğini ve burada eğitim almaya karar verdiğini anlattı.
Lee, Güney Kore'de özel ders aldığı Türkçe öğretmeni sayesinde Türkiye Burslarından haberdar olduğunu belirtti.
Dünya tarihini tam olarak anlayabilmek için Osmanlı ve Türk tarihinin öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Lee, "Kore'de dünya tarihi öğrenirken genel olarak Batı tarihini öğreniyoruz. Onun için bu duruma üzülüyorum. Çünkü Osmanlı ve Türk tarihi dünya tarihi içinde önemli bir yere sahip." dedi.
Lee, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Güney Kore'ye yapacağı ziyarette, iki ülkenin özellikle eğitim alanında iş birliğini artırmasını arzu ettiğini, bu sayede iki halk arasında yeni kültürel ve ekonomik köprüler oluşabileceğini söyledi.
Koreli öğrenci Lee, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye'de, Kore Dili ve Edebiyatı Bölümü çok az. Türkiye'deki Koreli şirketler, Korece bilen eleman bulmakta zorluk çekiyor. İki ülke arasında köprü kurmak istiyorsak eğitim açısından bu bölümlerin açılmasını rica ediyoruz. Kore'de de durum aynı. Kore'de sadece iki Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü var. Kore'de de bu bölümlerin sayısı artırılmalı. Bunun iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlayacağını düşünüyorum."
Zuhal Demirci, Mazin Majeed Asaad Baqal, Mehmet Kara - AA