Anasayfa / Arkeoloji / Avrupa

Korsika'da da Mithras tapınağı bulundu

Gizemli Roma dinlerinden Mithras inancının, Avrupa'nın pek çok yeri gibi Korsika'ya da ulaştığı kanıtlandı. Korsika'da bulunan tapınakta da tüm Mithras tapınaklarında olduğu gibi muhtemelen Hıristiyanlarca yapılmış olma ihtimali yüksek tahrifat bulunması dikkat çekti.

 

Fransa´nın Korsika Adası´ndaki Lucciana yerleşim alanının Mariana bölgesinde Mithras Tapınağı kalıntısı (Mithraeum) bulundu. Böylece Gizemli Mithras inancının Avrupa'da Roma'nın hakim olduğu pek çok yer gibi Korsika'ya da ulaştığı kanıtlandı.

Romalı Ünlü tarihçiler Seneca ve Pliny'ye göre Mariana; M.Ö. 100 civarında Roma generali ve devlet adamı Gaius Marius tarafından kurulan bir Roma kolonisiydi. M.S 3. ve 4. yüzyılda görkeminin zirvesine ulaşan ticari liman, Akdeniz ticaretinde önemli noktalardandı.

MİTHRAS İNANCI NEDİR?

Roma'nın Gizen Dinleri içinde en esrarengizi ve en geç ortaya çıkanı olmasına rağmen, hızla yayılan ve adeta devlet dini mertebesine kadar çıkan Mithras inancı, Hıristiyanlık ile ölüm kalım mücadelesi vermiş ama mağlup olarak tarihe gömülmüştü. Tarsus çevresinde şekillenen inancın önceleri Kilikyalı korsanlarca, sonra Rolaı askerler, köleler ve tüccarlar arasında yayıldığı biliniyor. Anadolu ve Avrupa'nın pek çok yerinde Mithras tağınağı kalıntısı bulundu ama bunların büyük çoğunluğu Hıristiyanlarca parçalanmış ve tahrip edilmiş durumda. Mithras tapınaklarnın mihrap kısmında Pers külahı giyen, eli kılıçlı bir insanın boğayı kestiği ünlü sahne yer alıyor. Ancak bunu yaparken boğaya değil ters yöne bakması dikkat çekiyor. Tauroctony adı verilen bu sahne tüm Mithras tapınaklarında bulundu. Mithras inancının önceleri Kökleri Hint inancına dayanan Pers Tanrısı Mitra ile bağlantılı olduğu ileri sürüldü. Ancak David Ulansey'in astrolojik ve mitolojik motifleri yorumlayarak, bunun tamamen ayrı ve Anadolu'ya has bir inanç kurgusu olduğunu öner sürmesinden sonra bu tez ikinci planda kaldı.

2016 yılında Mariana’da Arkeolog Philippe Chapon liderliğinde çalışmaya başlayan arkeoloji ekibi, bir tapınma odası ile ön holünü ortaya çıkardı. Parçalanmış bir rölyef parçasından tapınağın Mitras inancına ait olduğu anlaşıldı. Mithras tapınaklarının mihrap kısmında yer alan tauroctony adlı ünlü boğa kurban etme sahnesini temsil eden  parçalanmış mermer rölyefin sadece 3 parçası bulunabildi.

Parçalarda, boğanın kanını içen bir köpek ve yılan ile boğanın testislerini kıstırmış akrep tasviri vardı. Ayrıca üç kandil, mermerden yapılmış bir kadın başı tasviri, bronz çan ile çanak çömlek parçaları bulundu.

Lucciana'daki Mithraeum, 11 metre x 5 metre ebadında dikdörtgen bir tapınım salonu ve  1,80 m genişliğinde bir salondan oluşuyor.

Kazı Başkanı Arkeolog Philippe Chapon; "Fransa'da bir düzine Mithras Tapınağı kalıntısı var ve bunlardan sonuncusu 2010'da Angers şehrinde keşfedildi. Fakat bu kalıntılar Mithras  kültünün Korsika'ya uzandığına dair ilk kanıt olması açısından önemli ve heyecan verici" dedi.

Korsika'daki Mithras Tapınağında mihrabın parçalanmış ve çevreye hasar verilmiş olması şaşırtıcı değil. Çünkü neredeyse tüm Mithras tapınakları aynı kaderi paylaşmıştı. Hıristiyanlar, Yahudilerden sonra en büyük düşmanlığı Mithraistlerden görmüşlerdi. Ve kendilerinin baş düşmanı olan Mithraistleri yok etmek için özellikle de Roma'nın resmi dini olduktan sonra büyük katliamlar gerçekleştirmişlerdi. Mihtras tapınakları özellikle parçalanmış ve bu külte ait figürler yok edilmeye çalışılmıştı.  Bu yok etme harekatının temel sebeplerinden birinin de Hz. İsa'nın Mitras'tan esinlenerek oluşturulan bir kahraman olduğu iddasıdır. Ki bu komplo teorisine, Mithraizm inancının pek çok ibadeti Hıristiyanlığa taşınmıştır.   

Ancak Korsika'daki tahrifatın gerçekten Hıristiyanlarca mı yapıldığı bilinmiyor. Arkeologlar, bu tahribata neyin sebep olduğunu bilemiyor ama yakınlardaki Hristiyan kilesinin varlığının, muhtemelen saldırganların Hıristiyanlar olduğuna yorumluyorlar.

arkeolojikhaber.com