Korsika'daki Nekropol Etrüsklerin çöküşünü anlamak için umut oldu
Korsika Adası’nda, Etrüsk ve Roma dönemine ait gömüler barındıran devasa antik mezarlıktaki arkeoloji kazılarında orta çıkan arkeolojik bulgular, Etrüsklerin bilinmeyen tarihi özellikleri ve Roma İmparatorluğu tarafından nasıl eritildiğini gün yüzüne çıkartabilecek ipuçları ortaya çıkartacak gibi görünüyor.
Arkeologlar, Kuzey İtalya’nın varlıklı medeniyetine ve bu medeniyetin Roma İmparatorluğu’na asimile olmasına ışık tutabilecek nadir bir keşif yaptı: Bir iskelet ve düzinelerce eser içeren Etrüsk mezarı.
Arkeologlar, kayaya oyulmuş ve MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan mezarı, Fransa’nın Akdeniz adasının doğusundaki Aleria’da, binlerce mezar içeren büyük bir Roma nekropolünde buldu.
Etrüskler, Tunç Çağı boyunca, MÖ 900 civarında, Toskana’da ortaya çıktı ve kültürlerine dair çok az yazılı iz bıraktı. Çöküşleri kademeli olarak gerçekleşti ve son Etrüsk şehirleri MÖ 100 civarında Roma tarafından ele geçirildi.
Yeni duyurulan keşif, Korsika’daki istikrarlı bir Etrüsk nüfusunun varlığı hakkında yeni detaylar verebilir ve arkeologların Etrüsk uygarlığının yavaşça gerçekleşmiş çöküşünü anlamasına yardımcı olabilir.
Franck Leandri, “Bu keşif, Etrüsk ölü gömme adetlerini bir araya getirmemize izin verecek olan eksik bağlantıyı sağlıyor ve aynı zamanda buranın MÖ 259 yılında ele geçirilmesinden önce, Aleria’nın Tiren Denizi’ndeki bir geçiş noktası olduğu, Etrüsk, Kartaca ve Phocaean’ın çıkarlarını harmanlayan bir geçiş noktası olduğu hipotezini pekiştiriyor.” diyor.
Antropolog Catherine Rigeade, “Üst düzey bir yetkiliye aitmiş gibi görünen mezar, Etrüsk parçalarına benzer yaklaşık 15 seramik vazo ve ayna ya da kutu kapağı gibi görünen bir eseri içeriyor.” diyor.
Aleria’daki bir Etrüsk mezarında bulunan bu altın mühür yüzük, MÖ 4. yüzyıla tarihleniyor ve muhtemelen Afrodit’i tasvir ediyor.
“Etrüsk objeleri hakkında biraz bilgimiz var, ama Etrüsk özneleri hakkında çok az şey biliyoruz; burada ikisi de var.”
Arkeologlar mezarın yakınında, neredeyse hiç dönem izi taşımayan altın bir mühür yüzük keşfettiler. Yüzüğün üzerinde, muhtemelen tanrıça Afrodit’i betimleyen kadınsı bir yüz ortaya çıkabilir.
Araştırmacılar şimdi kafatasından ayrı olarak çökmüş mobilyalarla kaplanmış iskelete erişmeye odaklanacak. Kalıntıların sırlarını açığa çıkarmaya yardım etmesi için adli araştırmacıların da çalışmalara dahil edilmesi planlanıyor.
Reuters. 27 Mart 2019.