Krates
Krates kimdir?
Krates: MÖ 449-424. Yunan komedyasının kurucusu sayılan yazar.
Yazdığı oyunlar ile ilk zaferini MÖ 450’de kazandı. Yazarlığa geçmeden önce oyunculuk da yapmıştır.
Aristoteles’in Peri Poetikes (Poetika) adlı eserine göre hakaret ve aşağılamaya dayalı geleneksel yöntemlerden uzak durmuş, belirli kişilere yönelmeyen, daha genel planlı oyunlar yazmıştır.
Sahnede ayyaşları ilk canlandıranın da Krates olduğu söylenir. On dört oyun yazmış, dokuz tanesinden günümüze parçalar kalmıştır.
Krates: MÖ 368/365-288/285. Thebai’li kinik (kinizm) filozof. Diogenes’in öğrencisi olmuş, servetini fakirlere dağıtmış, eşi Hipparkhia İle kinik bir yaşam biçimini benimsemiştir. Kendisi Diogenes’in ilkelerini izlese de başkalarına daha toleranslı davranmış, maddi servetten tamamen vazgeçilmesi ya da herkesin kinik bir yaşam tarzı sürmesi konularında ısrarcı olmamıştır. Bu özelliği ile sıkı ve gevşek kinizm arasındaki geçiş filozofu sayılmıştır.
Krates’in tarihsel önemi, kendisine büyük bir hayranlık besleyen stoacı Zenon üzerindeki etkisinden kaynaklanır.
Krates Zenon aracılığıyla kinizm ve Stoacılık arasında bağ olmuştur. Diogenes Laertios onun şu konuşmasını aktarır: “İskender ona yurdunun onarılmasını isteyip istemediğini sorunca, Ne gerek var, dedi, belki başka bir İskender gelip bir daha yıkacak.”
Krates: MÖ 2. Yy. Mallos’lu stoacı filozof. Dilbilgisi çalışmalarıyla ünlenmiştir. Pergamon kralının elçisi olarak Roma’ya gitmiş (MÖ 159 ya da l68’de), burada verdiği söylevler Romalılar arasında ilgi uyandırmıştır.
Pergamon Kütüphanesinin düzenlenmesine katkıda bulunmuştur.
Asıl ilgi alanı Homeros ve eserleriydi. Ancak Hesiodos, Euripides, Aristophanes ve Aratos’in eserleri üzerine de çalışmıştır.