Anasayfa / Kütüphane / Sözlük

Kronoloji

Kronoloji nedir?

 

Kronoloji: Zamanı hesaplama bilgisi.

Yunanca kronologos kelimesi “zaman bilimi” anlamındadır. Olayların zaman içinde sıralanması ve bu amaçla kullanılan yöntemdir.

Kronoloji arkeolojinin temel zamansal ölçme sistemlerindendir. Belli başlangıç noktasından ileriye veya geriye doğru ya doğrudan kesin delillere dayalı ya da göreceli olarak karşılaştırma metotlarını kullanarak nesneleri, yapıları ve yerleşimleri belirli bir zaman dilimi sınırları içerisine koyabilmeyi sağlayan temel bilim dalıdır.

Kaynaklara ve stratigrafiye dayanılarak yapılan tarihlendirmeye “mutlak kronoloji”, tabakası saptanmış, belli bir tabakadan çıkmış bir objeyi başka bir yerle kıyaslayarak yapılan tarihlemeye ise “nisbî kronoloji” denmektedir.

Arkeolojik açıdan yapılan tarihlemeler nisbi kronolojiye dayanmaktadır.

Absolute Kronoloji Kesin tarihi belgelere ve olaylara dayanarak, bir yerleşimin ya da bir eserin tarihlenmesinde kullanılan yönteme denir. Bu yöntemde yanılgı ve sapma yok denecek kadar azdır.   Relative Kronoloji

Tarihi belli bir nesne ya da bir yapıya dayanarak bir eser grubunu veya bir binayı tarihlendirmede kullanılan yönteme verilen addır. Göreceli ve her an değişime açık bir yöntemdir.