Kserkses
Kserkses kimdir?
Kserkses: MÖ 519-465. MÖ 486-465 arasında Pers imparatoru.
Dareios I’un oğlu ve halefidir.
Tahtta kaldığı dönem Persler için bir dönüm noktasıdır,
imparatorluğun genişleme dönemi artık bitmiştir. Yunanistan’ı istila girişiminin başarısızlığa uğraması, Akhamenid hanedanının çöküşüyle sonuçlanan olaylann başlangıcını oluşturur. Buna karşın seferi kısmen başarılıdır. Thebai ve Thessalia Perslere boyun eğmiştir.
Hükümdarlık süresinin çoğunu batıdaki seferlerde geçirmiştir.
Kuzeni olan Mardonios’un kışkırtmasıyla babasının Marathon Çarpışması’nda Yunanlılar karşısında uğradığı yenilginin öcünü almak için hazırlıklara girişti.
MÖ 480’de Herodotos’a göre 5 milyon, günümüz tahminlerine göre 360 bin kişiden oluşan ordusunu Hellespontos’tan karşıya geçirdi.
MÖ 480’de Thermopylai Çarpışması’nda Yunanlıları yenilgiye uğrattıktan sonra Attika’yı işgal etti ve boşaltılmış olan Atina’yı yağmaladı. Ne var ki Salamis Deniz Savaşı’nda ve ertesi yıl Plataia Savaşı’nda yenilgiye uğradı ve çekilmek zorunda kaldı.
Savaş on üç yıl daha sürdü ancak Kserkses çarpışmalara neredeyse hiç katılmadı.
Yunanlılar ile savaşırken bir yandan da MÖ 479’da baş gösteren Babil isyanı ile uğraştı. İsyanı bastırdı fakat kente zarar vermedi. MÖ 465’te Artabanus’un içinde olduğu bir komplo sonucu sarayında oğlu ile birlikte öldürüldü.
Yerine oğullarından Artakserkses I geçti. Yunan kaynakları daha ölçülü olan Dareios I’un aksine Kserkses’in aşırı yönleri üzerinde dururlar, sarayının ihtişamı, zalimliği, aşırı kibirinin etkisinde kalarak doğaya müdahale etmesi.
Kurduğu köprü Hellespontos’un akıntısıyla yıkılınca denizi kırbaçlatır.
Makedonya’da Athos Kıstağı’na kanal kazdırarak gemilerini geçirmek ister.