Ksoanon
Ksoanon nedir?
1. Ksoanon: Yunan sanatının Geometrik döneminde ahşaptan yapılmış heykeller.
Bu heykellerin görünüşleri kaba olup, ayak ve kolları vücuda yapışıktır.
Yapımlarında selvi, ıhlamur, meşe ve çam gibi sert ağaçlar kullanılmıştır.
2. Ksoanon: Yunan heykelciliğinde, tanrı ya da tanrıçayı simgeleyen, çoğunlukla ahşaptan kabaca yontulmuş heykel.
Yunan heykel sanatının bilenen en erken örnekleri olan ksoanonlar taş, tunç, altın ve altın, fildişi gibi malzemelerden yapılmıştır. Oyulmuş, yontulmuş şey anlamına gelen ksoanon sözcüğünü Pausanias, yalnızca ahşap heykeller ya da çeşitli malzemelerden yapılmış heykellerin ahşap bölümleri için kullanmıştır. Buna karşın öteki yazarlar Geometrik Dönem'in öteki heykellerini malzeme ayrımı yapmadan ksoanon olarak adlandırırlar.
Malzemeleri ne olursa olsun ksoanonlar kabaca yontulmuş bir blok görünümündedir. Günümüze pek örneği kalmamış olan bu tür heykeller sikkeler ve vazolar üstündeki betimlerden ve antik kaynaklardan tanınmaktadır.
Argos'ta Apollon'un bir ksoanonu olduğundan söz eden Pausanias, Sparta yakınlarındaki Amyklai'da bulunan Apollon ksoanonunu ayrıntılı biçimde tanımlar; bu yapıtın yüzü, eli ve bacakları olmasına karşın gene de tunç bir sütuna benzediğini yazar. Bundan da anlaşılabileceği gibi ahşaptan ya da metalden yapılmış da olsa gövdede ayrıntılar çok fazla betimlenmiyordu.
Yunan öncesi Minos uygarlığında da ksoanon benzeri kült heykelleri bulunmaktaydı.
3. Ksoanon: Mecazen çirkin, iğrenç, acımasız,
Mecazi anlamı için bakınız: Xoanon : Ksoanon