Küçük Ayak'ın beyin yapısı kısmen insan beynine benziyor
İnsanımsı bir maymun türü olarak tanımlanan Australopithecus familyasına ait olduğu iddia edilen ünlü The Little Foot (Küçük Ayak) fosilinin kafatası, CT yöntemiyle tarandı ve beyni yapay olarak şekillendirildi. Yaratığın beyninin kısmen insan beyniyle benzerlikler içerdiği saptandı.
Paleonörolojik araştırmalar kapsamında, aslında halen türünün ne olduğu tartışma konusu olan ancak Küçük Ayak (Little Foot) adıyla ünlenen kafatası fosili CT yöntemiyle tarandı ve taramaların verdiği ipuçlarına göre gizemli yaratığın beyin damarları ve lopları yeniden oluşturuldu.
Çıkarımları; Journal of Human Evolution'ın (İnsanın Evrimi Dergisi) Ocak ayında yayınlanacak sayısında yer alacak, Amélie Beaudet, Ronald J.Clarke, Edwin J.de Jager, Laurent Bruxellesad, Kristian J.Carlson, Robin Crompton, Frikkiede Beer, Jelle Dhaene, Jason L.Heaton, Kudakwashe Jakata, Tea Jashashvili, Kathleen Kuman, Juliet McClymontn, Travis R.Pickering, Dominic Stratfor imzalı StW 573 “Küçük Ayak” endokastı ve hominin beyin gelişimi (The endocast of StW 573 “Little Foot” and hominin brain evolution) başlıklı makaleye göre, Australopithecus olduğu tahmin edilen hayvanın beyninde insan beynini andıran özellikler dikkat çekiyor.
Güney Afrika'nın Witwatersrand Üniversitesi paleontologu Amelie Beaudet, Live Science dergisine verdiği demeçte ulaştıkları verilerin, daha önceki araştırmalardan çok farklı sonuçlar ortaya koyduğuna dikkat çekiyor.
Australopithecus fosilinin MicroCT taramalarından yola çıkılarak yapılan yorumlara göre Homo Sapiens ile bu türün uzak akraba olma ihtimalini savunanlara destek sağlıyor.
Mikro tomografii le kafatasının iç yüzeyinin üç boyutlu ve son derece detaylı haritasını çıkarılan beyin her ne kadar insan beynini andırsa genel hatalarıyla maymun beynine yakın özellikler arz ediyor. Beyinde görsel korteksin kapladığı alan maymunlardan farksız. İnsan beyninde ise bu alan çok daha küçük ve karmaşık düşünme yeteneğini sağlayan beyin bölgesi tam bu kısımda..
Küçük Ayak'ın fosil parçaları 1994 yılında Güney Afrika’da johannesburg'daki Sterkfontein mağarasında bulundu. Witwatersrand Üniversitesi'nden Profesör Ronald Clarke alanda yaklaşık 14 yıl kazı çalışmaları gerçekleştirdi.
Fosilin keşfedilmesini sağlayan dört küçük ayak kemiğinden dolayı ona "Little Foot" denildi. Son yapılan tarihlendirmelere göre fosilin yaşı 3,67 milyon civarında.
Little Foot’un ne tür bir australopithecine olduğu bilim dünyasında hâlâ tartışıyor. Birçok bilimadamı Little Foot’un Australopithecus africanus ailesinine ait olduğunu savunurkeni bazı paleontologlara göre, Little Foot’un Australopithecus africanus’tan daha uzun ve düz bir yüze ve daha büyük çene dişlerine sahip olmasından dolayı Australopithecus prometheus olarak bilinen australopithecine ailesine ait olabilir. Öte yandan fosilin australopithecine olmadığını savunanlar da var.
Milattan önce 4 ila 2 milyon yılları arasında Afrika'da yaşayadığı tahmin edilen Australopithecusların Homo ailesiyle de akraba olduğu savunuluyor.