Kültür Mısır ve Anadolu üzerinden batıya geçti
Arkeologların son dönemde yaptığı çalışmalarda kültürün Mısır ve Anadolu üzerinden Yunanistan ve Batıya geçtiği düşüncesi oluştu.
EDİRNE: Almanya'daki Saarland Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Soner Özen, Türkiye'den çeşitli sebeplerle götürülen tarihi eserlerin geri getirilmesi gerektiğini bildirdi.
Özen, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen 38. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun ardından son yıllarda arkeolojik ve kültürel projelerin ön plana çok çıktığını söyledi.
İnsanlığın geçmişinin anlaşılabilmesi için Anadolu'nun detaylı şekilde incelemesi gerektiğini belirten Özen, "Anadolu geçmişten günümüze kültürlerin kaynağı olmuştur. Türkiye'nin son yıllarda yaptığı arkeolojik ve kültürel çalışmalar dünyanın dikkatini çekiyor. Anadolu, hemen hemen her şeyin başlangıcıdır, insanlığın yerleşik düzene geçildiği yerdir. Tabi ki insanlığın neredeyse her alanında Anadolu'nun etkisi çok büyük ve Türkiye bu zenginliğinin daha çok farkına varıyor." diye konuştu.
Avrupa'da genellikle Yunanistan'ın kültürün kaynağı olarak nitelendirildiğini dile getiren Özen, şunları kaydetti:
"Arkeologların son dönemde yaptığı çalışmalarda kültürün Mısır ve Anadolu üzerinden Yunanistan ve Batıya geçtiği düşüncesi oluştu. Anadolu sadece köprü değil aynı zamanda çıkış noktasıdır. Küçük küçük oluşan ve insanlığın büyük resmini tamamlayan arkeologlar için Anadolu, insanlığı çözmemizde resmin büyük kısmını oluşturuyor. Öte yandan, tarihi eserlerin çıktıkları ülkeye geri getirilmesi gerekir. Şu an çok zor gözükse de bu eserlerin geri getirilmesi için çalışmak zorundayız."
Dr. Soner Özen, "Türkiye'den çeşitli sebeplerle götürülen tarihi eserler ülkemize getirilmelidir. Avrupalılara sorduğumuzda tarihi eserlerimizi koruyup müzelere kazandırdıklarını söylüyorlar. Biz haklı olarak eserlerimizi istiyoruz." ifadesini kullandı.
AA Arif Aslan