Anasayfa / Müzeler

Kurban edilmiş İnka kızı Juanita’nın yüzü mumyasından yeninden canlandırıldı

Peru’nun en önemli tarihi keşifleri arasında olan mumya, arkeologlar tarafından yüz rekonstrüksiyonları konusunda uzmanlaşmış İsveçli bir heykeltıraşın yardımıyla modellendi. Mumyayı bulan ABD’li arkeolog Johan Reinhard, 3D tarama verileri, DNA bilgileri, etnolojik özellikler, yaş, ten renginin göz önünde tutularak oluşturulmuş yüzün ‘Juanita’yı “daha canlı hale” getirdiğini söyledi.

 

Ampato Leydisi (Lady Ampato) olarak da bilinen Peru'nun en ünlü mumyası Juanita, İnka İmparatorluğu'nda 1440 ile 1480 yılları arasında, İnka tanrılarına kurban edilen yaklaşık 12-15 yaşlarında bir genç kızdı. bedeni doğal koşullarla mumyalaşmış ve çok iyi korunmuş hale 1995 yılında bulunmuştu.  1 metre 40 santimetre boyundaydı, 35 kilo kiloydu ve yaşarken oldukça sağlıklı beslenmiş olduğu anlaşılıyordu..

Bilim insanları, bir yüz rekonstrüksiyonu uzmanı Oscar Nilsson ile çalışarak mumyanın silikon bir büstünü yaptı. Yüz rekonstrüksiyonları konusunda uzmanlaşmış İsveçli heykeltıraşın yardımıyla ortaya çıkan modelde silikondan yapılmış yüz hatları, belirgin elmacık kemikleri, siyah gözleri ve bronz tenli genç bir kadını tasvir ediliyor. Andean Sanctuaries Müzesi yetkilileri Canlandırmada 3D taramari verileri, DNA bilgileri, etnolojik özellikler, yaş, ten renginin göz önünde tutulduğu belirtildi.

Yüz rekonstrüksiyonları konusunda uzmanlaşmış İsveçli bir heykeltıraşla çalışan Polonyalı ve Perulu bilim adamlarından oluşan bir ekip tarafından üretilen bu eser, Arequipa'daki Santa Maria Katolik Üniversitesi And Tapınakları Müzesi'nde düzenlenen bir törenle ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. 

Mumyayı bulan ABD’li arkeolog Johan Reinhard, silikon büstün yeni hali için "Onun yüzünü ömrüm boyunca bu kadar gerçekçi göreceğimi hayal edemezdimç Bu tasarım Juanita’yı “daha da canlı bir hale” getirdi" dedi. Reinhard mumyayı 1995 yılında karla kaplı Ampato yanardağında 6.000 metrede  keşfetmişti.