Kurtlarda olmayan kaş kasları köpeklerde evcilleştiği için gelişmiş
Bilimsel araştırmalara göre, köpeklerin ifade belirtici yüz kaslarının gelişmesinin, insanların tercihlerine göre yaptıkları seçimler sonucu olduğu varsayılıyor yani köpekler zaman içinde insanlarla daha iyi iletişim kurabilmek için göz çevresinde yeni kaslar geliştirmiş.
PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences: Ulusal Bilimler Akademisi bildirileri) dergisinde 17 Haziran tarihinde;Juliane Kaminski, Bridget M. Waller, Rui Diogo, Adam Hartstone-Rose ve Anne M. Burrows imzaları ile yayınlanan Köpeklerde yüz kasları anatomisinin evrimi (Evolution of facial muscle anatomy in dogs)başlıklı makaleye göre; Köpeklerin evcilleşme sürecinde hem davranışlarında hem de anatomik yapılarında bazı değişimler yaşandı. Evcilleştirmenin köpeklerin yüz kas anatomisini değiştirdiğini savunan makale yazarlarının en büyük kanıtı yabani köpek cinsleri ve kurtlarda olmayan kaş kaslarının köpeklerde gelişmiş olması.
Bir köpeğin size bir şey söylüyor gibi görünen gözleri varsa, bu evrimin duygularınızı manipüle etmesinin bir yolu olabilir.
Köpek ve kurtların anatomisini ve davranışlarını karşılaştıran yeni araştırmalar, köpeklerin yüz anatomilerinin özellikle insanlarla daha iyi iletişim kurmalarını sağlamak için binlerce yıl boyunca değiştiğini gösteriyor.
Köpek ve kurtların anatomisi ve davranışlarını karşılaştıran ilk detaylı analizde araştırmacılar, her iki türün de yüz kaslarının gözlerin dışında benzer olduğunu buldu. Köpekler, kaşlarını yoğun bir şekilde kaldırmalarını sağlayan küçük bir kasa sahip, kurtlarda ise bu kaslar yok.
Araştırmacılar, kaş kaldırma hareketinin insanlarda beslemeyi teşvik edici bir tepki yarattığını, çünkü köpeklerin gözlerinin daha büyük, daha bebek gibi görünmesini sağladığı ve aynı zamanda insanların üzgün olduklarında ürettikleri bir harekete benzediğini öne sürüyor.
Karşılaştırmalı psikolog Dr. Juliane Kaminski liderliğindeki araştırma ekibi, davranışsal ve anatomik uzmanlardan oluşan bir ekipten oluşuyordu.
Dr. Kaminski, “Kanıtlar, köpeklerin kurtlardan evcilleştikten sonra kaşını kaldırmak için bir kas geliştirdikleri yönünde. Ayrıca köpeklerin ve kurtların davranışlarını da inceledik ve iki dakika boyunca bir insanla birlikte olduklarında, köpekler kaşlarını kurtlardan daha fazla ve daha yüksek yoğunlukta yukarı kaldırıyor.” diyor.
“Bulgular köpeklerde anlamlı kaşların evcilleştirme sırasında seçimi etkileyen insanların bilinçsiz tercihlerinin bir sonucu olabileceğini gösteriyor. Köpekler bu hareketi yaptığında, insanlarda onlara bakmak için güçlü bir istek ortaya çıkıyor. Bu durum, kaşlarını daha fazla hareket ettiren köpeklere, diğerlerine göre bir seçim avantajı sağlıyor ve gelecek kuşaklar için ‘yavru köpek gözleri’ özelliğini güçlendiriyor.”
Dr Kaminski’nin önceki araştırması, köpeklerin, insanlar onlara bakmadıklarına kıyasla, onlara bakarken kaşlarını önemli ölçüde daha fazla hareket ettirdiğini göstermişti.
Araştırmanın anatomi uzmanı Anne Burrows, “Bu kaş hareketinin evrimin bir sonucu olup olmadığını belirlemek için, bu iki türün yüz anatomisini ve davranışını karşılaştırdık ve köpeklerde kaş artışına izin veren kasın kurtlarda, düzensiz bir lif kümesi olduğu tespit edildi.” diyor.
“Köpeklerde yükselen kaş hareketi, en yakın yaşayan akrabası olan kurtlarda sürekli bulunmayan bir kas tarafından oluşuyor. Bu, sadece 33.000 yıl önce ayrılmış türler için çarpıcı bir fark ve dikkate değer derecede hızlı olan yüz kas değişikliklerinin, köpeklerin insanlarla olan gelişmiş sosyal etkileşimi ile doğrudan bağlantılı olabileceğini düşünüyoruz.”
Evrimci psikolog Bridget Waller, “Bu hareket, köpeklerin gözlerinin daha büyük görünmesini sağlar ve onlara çocuksu bir görünüm kazandırır. İnsanların üzgün olduklarında yaptıkları yüz hareketlerinin de bir taklidi olabilir. Bulgularımız, yüzlerin dikkatimizi çekmede ne kadar önemli olabileceğini ve yüz ifadesinin sosyal etkileşimde ne kadar güçlü olabileceğini gösteriyor.” diyor.
Science Daily. 17 Haziran 2019 (Çeviri. Erman Ertuğrul - Arkeofili.com)