Anasayfa / Arkeoloji / Türkiye

Kurul Kalesi’nde 2019 arkeoloji kazıları başladı

Ordu'nun Kurul Kalesi’nde 2019 arkeoloji kazıları bu yıl planlanandan daha geç şekilde, temmuz yerine ağustos ayında başladı. Gecikmenin nedeninin Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin işçileri geç temin etmesi olduğu iddia edildi.

 

Kazıların başkanı Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Süleyman Yücel Şenyurt çalışmaların başladığını sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu.

Kurul Kalesinde önceki yıl ana tanrıca Kilbele heykeli geçen sene ise bereket tanrısı Dominyus heykeli bulunmuştu.

Ordu Olay gazetesi'nin haberine göre; bu sene kazı çalışmaları her yıl olduğu gibi Haziran sona Temmuz başında değil Ağustosta başladı. Gazete gecikmenin nedeninin Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin işçileri geç temin etmesi olduğunu iddia etti.

Kurul Kalesi Arkeoloji Kazıları 10. Yılında

Altınordu ilçesindeki Bayadı Mahallesinde yer alan ve 3 yıl önce 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğu kaledeki kazı çalışmaları, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt sorumluluğunda 15'i arkeolog, 35 kişilik ekip tarafından yürütülüyor.

Prof. Dr. Şenyurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ordu Müze Müdürlüğü'nün başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında onuncu yıl olduğunu belirterek, arkeoloji biliminin getirdiği bilinç ve titizlikle çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

Şimdiye kadar yürütülen kazı çalışmalarında kalenin yüzde 60'lık kısmını açığa çıkardıkları bilgisini veren Şenyurt, bu çalışmalar sırasında yardımcısı Doç. Dr. Atakan Akçay ile birlikte birçok tarihi eseri gün yüzüne çıkarmayı başardıklarını kaydetti.

Kazıların şimdiye kadar gerek arkeoloji camiası gerekse de yöre halkı tarafından büyük ilgi gördüğünü ifade eden Şenyurt, "Bakanlığımızın destekleriyle onuncu yılına girdiğimiz bu çalışmalar devam ediyor. 2016 yılında meşhur Ana Tanrıça Kibele heykelini bulduktan sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi de bizleri maddi olarak destekledi. O yıldan bu yana da desteklerini alıyoruz." dedi.

Bu sene yürütülecek kazı çalışması için Kültür ve Turizm Bakanlığının 200 bin lira destek verdiğini kaydeden Şenyurt, "Bu sene biraz daha güçlü bir ekiple kazı çalışmalarına başladık. Yürüttüğümüz çalışmada kalenin kazılmamış kısımlarında da araştırmalarımıza devam edeceğiz. Kazı çalışmalarının en az 15 yıl daha süreceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

Prof. Dr. Şenyurt, kazı çalışmaları sürerken bir yandan da çıkarılan tarihi eserlerin restore çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.